Archieffoto ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal mensen doneerde vorig jaar stamcellen

Een recordaantal patiënten heeft vorig jaar stamcellen gekregen van een donor. Van de bijna 400.000 mensen die als donor staan geregistreerd, hebben er 247 stamcellen gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden. Dat waren er nooit eerder zo veel, meldt het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren Matchis.

De organisatie ziet al jaren een toename van het aantal stamceldonaties. In 2016 waren er 50 mensen die stamcellen doneerden in Nederland. In 2017 steeg dat naar bijna het dubbele: 99. Die stijging zette daarna door. Alleen in 2021 was er een kleine achteruitgang, die de organisatie toeschrijft aan corona.

De toename heeft volgens Matchis vooral te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jongere donor komen.

Zo'n 27.000 mensen meldden zich in 2022 aan als stamceldonor. Het Nederlandse donorbestand groeide tot 394.000. Volgens Matchis meldden vooral jongeren zich afgelopen jaar aan.

Jaap Dijkman, directeur-bestuurder van Matchis: "Uiteraard zijn we erg blij met de nog steeds groeiende groep donoren. Wel zullen we naar mogelijkheden moeten blijven zoeken om ervoor te zorgen dat de groei van ons bestand doorzet. Want de groei van donoren die patiënten kunnen helpen is rechtstreeks te herleiden tot de groei van ons bestand."

Bekijk deze explainer van NOS op 3 over stamceldonatie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl