De crash richtte in 1992 een ravage aan in de Hengelose wijk Hasseler Es
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Hengelo onderzoekt pfas in achtertuinen, ruim 30 jaar na crash F-16

De bodem van 24 tuinen in de Hengelose wijk Hasseler Es moet worden onderzocht op de aanwezigheid van pfas. Aanleiding voor het onderzoek is het neerstorten van een F-16 in die wijk in 1992. Bij het blussen van de brand die bij de crash ontstond, is blusschuim gebruikt waarin pfas zat.

Volgens de gemeente is uit oriënterend onderzoek gebleken dat op meerdere plekken in de omgeving van de crash verhoogde gehaltes pfas zijn aangetroffen. Ook in meerdere tuinen is mogelijk blusschuim terechtgekomen.

"In een crisissituatie worden gegevens nauwkeurig bijgehouden. Hierdoor weten we exact waar de F-16 in 1992 is neergestort. Daarom hebben we goed in beeld in welke tuinen het blusschuim terecht is gekomen", stelt de gemeente. Op basis van die gegevens zijn 24 tuinen aangewezen voor het bodemonderzoek. "Bij de selectie hebben we een ruime marge aangehouden."

Eerder maakten we een terugblik over het neergestorte toestel:

11 februari 1992: paniek in Hengelo

Dat er ruim 30 jaar na de crash pas onderzoek wordt gedaan, komt volgens de gemeente omdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2019 nieuwe, scherpere normen heeft gesteld voor pfas in de bodem. "Voor die tijd werd er bijna geen onderzoek gedaan naar pfas in de bodem, alleen in zeer bijzondere gevallen zoals de omgeving van Schiphol of chemiebedrijf Chemours in Dordrecht", zegt de gemeente.

Vanaf 2019 heeft de gemeente de zogeheten achtergrondwaarden van pfas in Hengelo in kaart gebracht. Een achtergrondwaarde geeft aan hoeveel pfas er in de bodem zit op plekken waar geen vervuilingsbron actief is.

Vorig jaar is in Hengelo onderzoek gedaan naar locaties waar pfas in de bodem kan zitten. "Omdat na de F-16-crash in 1992 blusschuim met pfas is gebruikt, is ook het crashgebied als pfas-verdacht aangemerkt", aldus de gemeente.

De gemeente kan nog niets zeggen over gezondheidsrisico's. Eerst moet het bodemonderzoek worden gedaan, waaruit moet blijken of er daadwerkelijk sprake is van verhoogde waarden pfas. Dit kan aanleiding zijn voor extra onderzoek of het reinigen van de grond.

Het bodemonderzoek in de tuinen begint op 23 januari, meldt RTV Oost. De bewoners van die woningen zijn daarvan op de hoogte gebracht. Onduidelijk is nog wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl