NOS Nieuws

Pfas-houdend afval mag niet meer naar Belgische verwerker Indaver

Pfas-houdend afval uit Nederland mag niet langer naar de Vlaamse afvalverwerker Indaver worden vervoerd. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) "uit voorzorg" besloten.

De inspectie is er "niet van overtuigd dat het pfas-houdend materiaal voldoende juist en doelmatig wordt verwerkt bij de Belgische afvalverwerker". Daardoor kan het schadelijk zijn voor mensen en het milieu.

Ook worden nieuwe vergunningen afgewezen totdat duidelijk is dat de verwerking van pfas-houdend afval "juist en doelmatig" is. De ILT wil bovendien de bestaande vergunningen intrekken. Daartegen kunnen de bedrijven die hun afval door Indaver lieten verwerken, nog bezwaar maken. Ze moeten zelf een alternatieve verwerker vinden of het afval veilig opslaan, zegt de inspectie.

Westerschelde

Het onderzoeksjournalistieke programma Zembla onthulde begin september dat Indaver pfas-houdend afval in de Schelde had geloosd. Die rivier mondt in de Nederlandse Westerschelde uit. Het bedrijf zit in de Antwerpse haven, vlak bij de Nederlandse grens.

De belangrijkste Nederlandse leverancier van het pfas-houdende afval aan Indaver is volgens Zembla chemiefabriek Chemours in Dordrecht. Ook tien andere Nederlandse bedrijven laten hun pfas-houdende afval verwerken door het Belgische bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl