In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Petitie tegen afschieten zwerfkatten in Friesland duizenden keren getekend

Een petitie tegen het afschieten van zwerfkatten in Friesland is sinds hij vanochtend online werd gezet al ruim 7000 keer ondertekend. "Het is onnodig en wreed", aldus actiegroep Dier & Recht, die de petitie op poten zette.

Friesland schiet als enige provincie in Nederland nog zwerfkatten af. Volgens de provincie is het nodig om weidevogels te beschermen.

De actiegroep stelt echter dat er genoeg alternatieven zijn. "Dat gebeurt ook in alle andere provincies. Er worden diervriendelijke methodes gebruikt: katten worden gevangen, gecastreerd, gechipt en vervolgens teruggeplaatst op boerderijen, maneges en tuinderijen", aldus een woordvoerder bij Omrop Fryslân.

'Als ze beginnen, stoppen ze niet'

Het afschieten van zwerfkatten staat in het faunabeheerplan dat bijna twee jaar geleden door de politiek is aangenomen. Dat zal ook niet veranderen, zegt gedeputeerde Klaas Fokkinga bij de regionale omroep. "Het is belangrijk dat we de verwilderde katten afschieten om de weidevogels te beschermen."

Titus Sijmonsma, bestuurslid van de Bond van Friese Vogelwachten, is het daarmee eens. "Het zijn rovers in het veld, lustmoordenaars. Als ze eenmaal beginnen, stoppen ze niet."

De actiegroep erkent dat het niet goed gaat met de stand van de weidevogels, maar volgens hen hebben zwerfkatten daar niks mee te maken.

Ook slaan jagers volgens Dier & Recht de plank vaak mis met het afschieten van huiskatten. Wendie Hol uit Munnekezijl verloor twee katten, die volgens haar werden doodgeschoten, liet ze aan de regionale omroep weten.

Advertentie via Ster.nl