Vera Pauw is momenteel bondscoach van de Ierse vrouwen
NOS Voetbal

Pauw niet geschorst, zware straffen andere coaches na wangedrag vrouwenvoetbal VS

Vier voetbaltrainers zijn levenslang geschorst vanwege wangedrag in de National Women's Soccer League, NWSL. De sancties zijn opgelegd naar aanleiding van een rapport over misbruik in de hoogste professionele voetbalcompetitie voor vrouwen in de Verenigde Staten.

Ook Vera Pauw werd in het rapport genoemd. De huidige bondscoach van Ierland is niet geschorst en zou onder voorwaarden mogen terugkeren in de Amerikaanse voetbalcompetitie.

De coaches die nooit meer aan de slag mogen in het Amerikaanse vrouwenvoetbal zijn Paul Riley (Portland Thorns en North Carolina Courage), Rory Dames (Chicago Red Stars), Richie Burke (Washington Spirit) en Christy Holly (Racing Louisville).

Het grootschalige onderzoek werd ingesteld nadat twee speelsters de 59-jarige Riley hadden beschuldigd van seksueel misbruik. Uit het vorig jaar uitgebrachte rapport bleek dat bij meer dan de helft van de Amerikaanse profclubs in het vrouwenvoetbal sprake was van stelselmatig seksueel wangedrag, machtsmisbruik en emotionele mishandeling.

Twee andere voormalige trainers, Craig Harrington (Utah Royals) en Alyse LaHue (Gotham FC), kregen twee jaar schorsing opgelegd.

Pauw mag onder voorwaarden terug

Zes andere trainers die in het rapport zijn genoemd, onder wie Pauw, mogen wel terugkeren als coach in de NWSL, maar onder voorwaarden. Zij moeten erkennen dat ze fouten hebben gemaakt, persoonlijk verantwoordelijkheid nemen voor het wangedrag en een speciale cursus volgen.

Pauw heeft zich volgens het rapport als trainer van Houston Dash in 2018 schuldig gemaakt aan het maken van opmerkingen over het - in haar ogen - overgewicht van sommige speelsters. Ook zou ze hebben geprobeerd buitensporige controle uit te oefenen op de eetgewoonten van de voetbalsters.

De voormalige bondscoach van de Nederlandse vrouwen spreekt alle beschuldigingen fel tegen.

In het rapport staat dat Pauw weliswaar voor het onderzoeksteam is verschenen, maar dat zij weigerde mee te werken en zich beperkte tot een schriftelijke ontkenning.

Volgens Pauw ging het anders: "Natuurlijk heb ik wel meegewerkt. Direct. Ik wilde alleen het gesprek opnemen. Ik zat daar namelijk in mijn eentje tegenover vier leden van het onderzoeksteam. Zij hebben toen het gesprek eenzijdig gestopt. Daarom heb ik mijn verhaal schriftelijk gedaan. Want ik wilde meewerken en open zijn."

Spelersvakbond tevreden

De NWSL deelde ook flinke boetes uit aan zes Amerikaanse clubs. De hoogste boetes zijn voor Chicago Red Stars (1,5 miljoen dollar) en Portland Thorns (1 miljoen dollar).

De Amerikaanse spelersvakbond is tevreden met de sancties. "Vandaag begint een nieuwe NWSL", zei voorzitter Toni Hustler.

"Geen enkele straf kan ooit genoeg zijn om het leed ongedaan te maken dat te veel speelsters hebben doorgemaakt", meldt Hustler.

"Door de macht terug te pakken hebben de speelsters een complete herziening van het ecosysteem van de NWSL bereikt, van de competitieleiding tot de clubeigenaren en de staf, met nieuw beleid om de veiligheid van speelsters te beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl