NOS Nieuws

1,4 miljoen mensen wisselen van zorgverzekering, hoogste aantal in jaren

Zo'n 1,4 miljoen mensen hebben er voor de jaarwisseling voor gekozen om van zorgverzekeraar te wisselen. In de afgelopen zes jaar was het aantal overstappers niet zo hoog.

Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland op basis van voorlopige cijfers. Ongeveer 8 procent van alle verzekerden heeft voor een andere zorgverzekeraar gekozen. De afgelopen jaren schommelde het percentage overstappers tussen de 6 en 7.

Niet bekend is waarom er nu zo veel meer mensen zijn overgestapt. Mogelijk heeft het te maken met de afschaffing van de collectiviteitskorting en met de premieverhogingen die de zorgverzekeraars hebben aangekondigd. Per maand betalen mensen dit jaar voor de meest gangbare verzekering tussen de 3,75 en 9,30 euro meer dan vorig jaar, los van de afgeschafte kortingen.

Verzekerden konden tot en met 31 december 2022 hun zorgverzekering opzeggen en hebben nu nog de hele maand januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het definitieve overstappercentage zal Zorgverzekeraars Nederland in februari melden.

Later dit jaar komt de brancheorganisatie met een analyse waarin ook duidelijk wordt voor welke zorgverzekeringen mensen hebben gekozen en of ze daarbij hun eigen risico hebben aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl