NOS Nieuws

Pakistan krijgt miljarden toegezegd voor herstel na overstromingen

Pakistan heeft miljarden aan financiële toezeggingen gekregen om de schade na de grote overstromingen van vorig jaar te herstellen. Tijdens een conferentie van de Verenigde Naties in Genève hebben circa veertig landen beloofd in totaal 8 miljard euro aan het land te doneren.

In Pakistan stond afgelopen zomer ongeveer een derde van het land onder water na ongekend zware moessonregens en gesmolten gletsjerwater na een hittegolf. Zeker twee miljoen mensen raakten dakloos en 1700 mensen kwamen om het leven. De overstromingen verwoestten 45 procent van de landbouwgrond en een miljoen dieren kwamen om.

Omdat klimaatverandering wordt aangewezen als de oorzaak van het extreme weer, wilde Pakistan dat de grote vervuilers zouden meebetalen aan het herstel van het land. Tientallen landen geven daar nu gehoor aan.

Pakistan wil helft van schade zelf betalen

Het bedrag van 8 miljard euro ligt hoger dan het bedrag van 7,45 miljard euro waar Pakistan op had gehoopt. De Pakistaanse regering denkt de komende vijf tot zeven jaar zo'n 15 miljard euro nodig te hebben, waarvan het de helft zelf wil betalen.

Ruim de helft van het toegezegde bedrag komt van de Islamitische Ontwikkelingsbank (ISDB), die 4,2 miljard dollar bijlegt. Die internationale bank, waar 57 landen bij zijn aangesloten, financiert ontwikkelingsprojecten in islamitische landen.

Vertegenwoordigers van verschillende donorlanden roepen op tot hervormingen in Pakistan om de economie te stimuleren. Op zorgen van donorlanden voor corruptie reageerde de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif: "Elke cent zal worden verantwoord."

In deze video laat Nieuwsuur de schade van de overstromingen in het getroffen gebied zien:

Wie betaalt de klimaatschade in Pakistan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl