De veiligheidsdienst grijpt bij het parlement in
NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse president Lula spreekt van bestorming door fascisten en fanatici

Aanhangers van oud-president Bolsonaro van Brazilië hebben overheidsgebouwen in Brasilia bestormd. Ze waren het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis binnengedrongen en hebben daar grote vernielingen aangericht.

Op beelden is te zien dat ruiten zijn ingegooid, het interieur gesloopt en kostbaarheden gestolen. Na een paar uur zijn de gebouwen door de ordediensten heroverd, melden meerdere Braziliaanse media. Honderden mensen zijn gearresteerd.

President Lula is momenteel in São Paulo. Hij zegt in een reactie dat iedereen die heeft meegedaan aan de bestorming of die gefinancierd heeft bestraft zal worden. Hij noemt de bestorming een barbaarse daad en noemt de bestormers fascisten en fanatici, opgehitst door Bolsonaro. De oud-president ontkent betrokkenheid en zegt de bestorming te veroordelen.

Lula heeft een decreet getekend waarmee de federale overheid tot het einde van de maand de veiligheidstaken van de districtsoverheid in Brasilia overneemt. Hij is onderweg naar de hoofdstad Brasilia waar hij de vernielde gebouwen wil bezoeken.

De president heeft de veiligheidsdiensten veroordeeld. Lula zei dat er sprake was van "incompetentie, kwade trouw of kwaadaardigheid". Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Brasilia's hoogste veiligheidsfunctionaris Anderson Torres, tevens de voormalige minister van Justitie van Bolsonaro. Eerder op de avond was hij al ontslagen.

Beelden van de bestorming in Brasilia:

Aanhangers Bolsonaro bestormen overheidsgebouwen Brasilia

Duizenden Bolsonaro-aanhangers waren naar het centrum van Brasilia gekomen omdat ze de beëdiging van de linkse president Lula van een week geleden niet accepteren. Ze hadden zich verzameld bij het parlement, dat tussen het hooggerechtshof en het kantoor van de president ligt.

Het gebied was afgezet door de autoriteiten, maar de betogers braken door de dranghekken heen. Op beelden is te zien dat ordehandhavers weinig doen om in te grijpen. In sommige gevallen staan ze rustig met demonstranten te praten. De gouverneur van het federale district Brasilia krijgt daarvoor kritiek.

Sommige ordehandhavers probeerden de betogers wel tegen te houden. Te zien is dat een politieman te paard wordt aangevallen. Op andere plaatsen is traangas ingezet, maar daarmee kon de opmars van de menigte niet worden gestopt.

De Senaatsvoorzitter zegt dat de politie probeert de situatie onder controle te krijgen. Hij zegt deze "antidemocratische daden" krachtig te verwerpen. Justitieminister Dino noemt het een "absurde poging" om met geweld hun wil op te leggen. "Ze zullen daar niet in slagen."

De taferelen in Brasilia doen denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Aanhangers van de rechtse oud-president protesteren al weken tegen de verkiezingswinst van Lula, onder meer door wegen te blokkeren en voertuigen in brand te steken. Ook hebben ze het leger gevraagd om in te grijpen.

Bolsonaro heeft sinds hij in oktober de verkiezingen verloor vrijwel niet meer van zich laten horen. Hij heeft de winnaar niet gefeliciteerd en nooit gezegd dat hij de uitslag erkent. Hij verblijft sinds 30 december in de Amerikaanse staat Florida.

  • Reuters
    Aanhangers van Bolsonaro dringen het parlement binnen
  • EPA
    Aanhangers van Bolsonaro trekken met een grote Braziliaanse vlag het parlement in
  • AFP
    Betogers voor het parlement in Brasilia
  • EPA

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl