De demonstranten zijn onder meer boos op premier Netanyahu, die verdacht wordt van corruptie
NOS Nieuws

Duizenden mensen demonsteren in Tel Aviv tegen nieuwe regering

In de Israëlische stad Tel Aviv hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu. De demonstranten hadden spandoeken met teksten als 'donder op' en 'Netanyahu, de minister van misdaad', verwijzend naar zijn vervolging voor corruptie.

De activisten hekelen de nieuwe regering, de meest rechtse en conservatiefste coalitie ooit in Israël. De deelnemers zijn onder meer boos over de juridische hervormingen die de minister van justitie Yarviv Levin wil doorvoeren.

Meer macht

Die hervormingen geven de regering en het parlement meer invloed die ten koste gaat van de rechterlijke macht. Zo zou een meerderheid van het parlement een wet moeten kunnen aannemen ook als het Hooggerechtshof oordeelt dat die in strijd is met de grondwet.

"We zullen niet toestaan dat ons land wordt vernietigd! We zullen blijven vechten voor onze democratie", twitterde Merav Michaeli van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij gisteravond.

De rechtse Likud-partij van Netanyahu wist in november als grote winnaar uit de bus te komen bij de parlementsverkiezingen. Zijn nieuwe regering wil nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uitbreiden en subsidies verstrekken aan Netanyahu's ultraorthodoxe bondgenoten.

De plannen van de nieuwe regering hebben tot kritiek geleid van het leger, lhbti-belangengroeperingen, het bedrijfsleven en anderen. Vrijdag verzamelden zich al honderden demonstranten bij het huis van de justitieminister om te protesteren tegen de hervormingen. Bij de installatie van de regering op 29 december verzamelden honderden demonstranten zich onder meer bij de Knesset, het Israëlische parlement.

Duizenden mensen demonstreren tegen nieuwe Israëlische regering.

Duizenden mensen protesteren in Tel Aviv tegen de nieuwe regering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl