NOS SchaatsenAangepast

Koele Scheperkamp grijpt EK-sprintgoud, wankelende Otterspeer toch nog zilver

Scheperkamp blijft koel, Otterspeer toch nog zilver op EK sprint

Merijn Scheperkamp is ijzig koel: de 22-jarige schaatser is de nieuwe Europees kampioen sprint bij de mannen. Op de beslissende kilometer eindigde hij als tweede achter Hein Otterspeer met een tijd van 1.09,00. Dat was genoeg om ook zijn directe tegenstander Marten Liiv achter zich te houden, die als derde eindigde op de kilometer en in het klassement.

Scheperkamp verdedigde op de laatste kilometer van het EK sprint bij de mannen 0,48 seconden op Marten Liiv en 0,73 op Kai Verbij, die na een matige 1.09,34 op de slotkilometer net naast het podium viel in het algemeen klassement.

Want Otterspeer, die eerder op de dag zijn titelkansen verspeelde met een mislukte 500 meter en naar plek vier zakte, herstelde de schade enigszins door de 1.000 meter te winnen (1.08,66). Hij gaat met het zilver naar huis, maar dat voelt als een grote teleurstelling.

Bekijk hier de reacties van Otterspeer en Scheperkamp:

Na een opening van 16,64 kruiste Otterspeer nog wel over de Noor Håvard Lorentzen heen, maar het ging langzamer dan een dag eerder. Met een slotronde van 26,72 liet hij zien dat het met de motor goed zat. Maar zijn tijd was slechts een tiende sneller dan Scheperkamp een dag eerder had gereden.

Scheperkamp bleef in zijn rit tegen Liiv rustig, maakte geen fout en pakte de man uit Estland in het laatste rondje in. Scheperkamps 1.09,00 was ruim genoeg om zijn eerste Europese sprintitel veilig te stellen.

Mispeer Otterspeer

Scheperkamp begon de slotdag prima nadat hij de leiding had overgenomen van Otterspeer. De 22-jarige sprinter won de tweede 500 meter in 35,13, voor Liiv (35,23) en Verbij (35,28).

De grote verliezer na die race was Otterspeer, die net als op de eerste 500 meter op vrijdag ternauwernood overeind bleef in zijn race. Door het gewankel op zaterdagmorgen verloor Otterspeer zo veel tijd dat hij de Europese titel wel kon vergeten. Het gat met de nieuwe leider was plots 0,84. Dat bleek zelfs voor Otterspeer een te groot gat om te overbruggen op zijn favoriete 1.000 meter.

Bekijk hier de samenvatting van de 500 meter en de reacties van Otterspeer en Scheperkamp:

Aan het begin van de slotdag lag de gehele topvier slechts 0,36 van elkaar vandaan. Als de verschillen zo klein zijn, kan het kleinste foutje fataal zijn. Daar weet Otterspeer nu alles van.

In de tweede buitenbocht van zijn mislukte 500 meter begon de 34-jarige Otterspeer met een snelheid van bijna zestig kilometer per uur te wankelen. Hij bleef knap overeind, maar een goede eindtijd kon hij wel vergeten. Zijn directe tegenstander in de slotrit Scheperkamp kwam hard onderdoor in de binnenbocht en reed naar de ritwinst.

Weer niemand onder 35 seconden

Het leek erop dat het sprinten op de vroege morgen, de ochtend na de eerste sprintdag die in het begin van de vrijdagavond werd gereden, veel schaatsers nog wat stijve spieren had opgeleverd. Veel mannen openden boven de tien seconden op de eerste honderd meter en net als op de eerste 500 meter van het toernooi dook niemand onder de 35 seconden. Ook de winnende tijd van Scheperkamp (35,13) was langzamer dan de winnende tijd van dag één (35,02).

Ook op de tweede 1.000 meter ging het langzamer dan een dag eerder. Met zijn winnende 1.08,66 was Otterspeer drie tienden langzamer dan zijn winnende tijd van nog geen etmaal ervoor.

Het EK sprint is klaar, maar de Noorse schaatsdriedaagse voor mannen is nog niet voorbij. Even na drie uur gaat het EK allround verder met de vijf kilometer. Zondag rijden de mannen nog de 1.500 meter en de afsluitende tien kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl