Kevin McCarthy
NOS NieuwsAangepast

Republikein McCarthy in VS alsnog gekozen tot voorzitter van het Huis

Na vier dagen van stemmen in vijftien stemrondes is het Kevin McCarthy gelukt om gekozen te worden tot voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De 57-jarige Republikein heeft de benodigde stemmen te pakken gekregen en volgt daarmee Democraat Nancy Pelosi op als voorzitter.

McCarthy had in de vele stemrondes te maken met felle tegenstand van 20 conservatieve Republikeinen. De meest hardnekkige tegenstanders noemen zichzelf de 'Never-Kevins': ze zullen nooit op McCarthy stemmen, zeggen ze. Critici vinden hem te slap en zijn bang dat hij zaken gaat doen met de door hen gehate Democraten.

In de voorlaatste stemronde, toen McCarthy één stem tekortkwam, ontstonden er felle woordenwisselingen tussen Republikeinen, waarna werd besloten tot nog een ronde.

Beelden van de confrontatie tussen de Republikeinen en het moment dat McCarthy wordt uitgeroepen tot winnaar:

McCarthy toch gekozen tot voorzitter, ondanks geruzie en opstootje tussen Republikeinen

De stemming is normaal gesproken een formaliteit. Sinds 1860 waren er niet zoveel stemrondes nodig. McCarthy zei erover: "Mijn vader zei me altijd, het gaat er niet om hoe je begint, het gaat erom hoe je het afmaakt."

Een aantal Republikeinen ging uiteindelijk toch om. Ze stemden niet vóór McCarthy, maar gaven alleen aan 'aanwezig' te zijn. De uitslag was daardoor uiteindelijk 216 stemmen voor McCarthy en 212 voor de Democraat Hakeem Jeffries.

McCarthy heeft wel concessies moeten doen. Er ligt een pakket van 55 pagina's met toezeggingen. Dat zouden concessies zijn op gebied van inspraak en de leden zouden ook meer te zeggen krijgen over de wetten waarover gestemd gaat worden.

Ook zouden ze hebben afgedwongen dat er maar één Congreslid nodig is om een stemming te krijgen om McCarthy weer weg te stemmen als iets ze niet zint, waardoor de voorzitter al vanuit een verzwakte positie aan zijn nieuwe ambt begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl