Kevin McCarthy
NOS Nieuws

Zelfs toegeven aan de 'never-Kevins' levert McCarthy niet genoeg stemmen op

En weer lukte het Kevin McCarthy niet om 218 partijgenoten achter zich te krijgen. Na drie dagen en elf stemrondes zit het nieuw gekozen Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog steeds zonder voorzitter, omdat twintig ultraconservatieve Republikeinen weigeren voor hun partijgenoot te stemmen. Ze vinden hem te slap en zijn bang dat hij zaken gaat doen met de door hen gehate Democraten.

Zolang het Huis geen voorzitter heeft, kunnen nieuwe leden niet worden beëdigd, ligt het wetgevingsproces stil en ontstaan er ook praktische problemen. Zo kunnen medewerkers binnenkort niet meer worden betaald en raken Huisleden hun toegang tot vertrouwelijke stukken kwijt.

Er zit wel beweging in de zaak, constateren Amerikaanse media. Van de kant van McCarthy dan. Hij doet concessies waar hij eerder niet aan wilde, omdat die de positie van de voorzitter verzwakken en die van zijn tegenstanders versterken. Zo vindt hij het goed dat straks de oproep van een enkel lid van het Huis genoeg is om over zijn afzetting te stemmen. Ook is hij bereid om zijn tegenstanders in de partij meer plaatsen te gunnen in belangrijke commissies.

Risico van deze concessies is dat sommige tegenstanders er het bewijs in zien dat hij geen ruggegraat heeft. Daarnaast moet McCarthy oppassen dat hij de tweehonderd Republikeinen die tot nu toe wel voor hem hebben gestemd niet verliest. Die beginnen te morren dat hij te veel concessies aan de rebellen doet.

Als de 'never-Kevins' voet bij stuk blijven houden en ook de Democraten tegen hem blijven stemmen, zal McCarthy nooit genoeg stemmen halen. De 212 Democraten stemmen steeds unaniem op hun eigen kandidaat Hakeem Jeffries.

Een impressie van drie lange dagen stemmen zonder resultaat:

Elf stemrondes verder maar geen voorzitter: Amerikaanse politiek zit klem

Opvallend is dat de dissidenten zelfs een oproep van oud-president Trump negeren. "Laat een prachtoverwinning niet uitmonden in een enorm en vernederend verlies", pleitte die op sociale media, maar het antwoord van de dwarsliggers luidde dat hij er juist bij McCarthy op moest aandringen de handdoek in de ring te gooien.

Om 18.00 uur Nederlandse tijd begint het opnieuw. De kans op een doorbraak is klein, al was het maar omdat vandaag vier McCarthy-getrouwen ontbreken, omdat ze andere verplichtingen hebben.

133 stemrondes

Meestal is de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Huis van Afgevaardigden een formaliteit. De laatste keer dat de voorzitter niet meteen werd gekozen, was honderd jaar geleden in 1923. Bij maar 14 van de 126 voorzittersverkiezingen die sinds 1789 nodig waren, was er meer dan één stemronde nodig.

In 1855 en 1856 waren er 133 stemrondes nodig om een nieuwe voorzitter te kiezen. Dat was tijdens de debatten over afschaffing van slavernij aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl