Kevin McCarthy vandaag in het Huis
NOS NieuwsAangepast

Ook na elf stemrondes nog geen nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden

Er is nog steeds geen nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ook op dag drie van de verkiezing kreeg de Republikeinse voorzitterskandidaat Kevin McCarthy geen meerderheid. Er werd voor de zevende, achtste, negende, tiende en elfde keer gestemd. McCarthy kreeg in de laatste rondes steeds 200 stemmen terwijl hij er 218 nodig heeft. Na de elfde stemronde werd de zitting van het Huis beëindigd, morgen gaat de verkiezing verder.

Meestal is de verkiezing voor een nieuwe voorzitter van de Huis van Afgevaardigden een formaliteit. De laatste keer dat de voorzitter niet direct gekozen werd was honderd jaar geleden, in 1923. Dat er vaker dan negen keer moest worden gestemd, is zelfs nog langer geleden: in 1859.

Twintig dissidenten

De Republikeinen hebben met 222 van de 435 zetels een kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Daardoor zijn twintig dissidenten uit de ultraconservatieve vleugel van de Republikeinse partij in staat de verkiezing van een voorzitter te blokkeren. Ze vinden McCarthy niet conservatief genoeg en vrezen dat hij te bereidwillig is om deals te sluiten met de Democraten.

Een impressie van drie lange dagen stemmen zonder resultaat:

Elf stemrondes verder maar geen voorzitter: Amerikaanse politiek zit klem

Meer dan tien Republikeinen stemden ook vandaag op Byron Donalds, een Republikeinse nieuweling uit Florida die niet wordt gezien als een serieuze kandidaat voor het voorzitterschap. Eén stemde enkele malen op oud-president Donald Trump, die de Republikeinen eerder opriep om McCarthy te steunen.

De dissidenten proberen hun machtspositie uit te buiten door McCarthy tot een lange lijst van concessies te dwingen. Zo eisten ze dat er over zijn toekomst gestemd kan worden als ook maar één Republikeinse Afgevaardigde dat eist. In de onderhandelingen is afgesproken dat dat er vijf moeten zijn, maar zijn tegenstanders waren nog niet tevreden.

Politiek ligt stil

De 212 Democraten stemden telkens unaniem op hun eigen kandidaat Hakeem Jeffries. Ook dat is niet genoeg voor een meerderheid en het is vrijwel uitgesloten dat het Huis weer een Democratische voorzitter krijgt.

Zolang er geen nieuwe voorzitter voor het Huis van Afgevaardigden is gekozen ligt de politiek stil. Besluiten zoals een verhoging van het schuldenplafond of nieuwe steun aan Oekraïne kunnen niet genomen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl