NOS NieuwsAangepast

KLM neemt maatregelen op Chinavluchten na onrust onder personeel

Luchtvaartmaatschappij KLM treft extra voorzorgsmaatregelen voor personeel dat werkt op vluchten vanuit China. De crew krijgt onder meer de beschikking over FFP2-mondkapjes en mag ook gebruik maken van een aparte wc.

De maatregelen komen nadat vakbonden eerder deze week namens het personeel hun zorgen hadden uitgesproken. Nu in China de coronaregels praktisch zijn losgelaten, gaat het virus daar hard rond. Verschillende landen hebben al inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit China, Nederland nog niet.

Als KLM-medewerkers dat willen, mogen ze ook een beschermende bril dragen. Een 'gewoon' mondkapje was al verplicht voor reizigers uit China en de KLM-bemanning. Ook voor reizigers stelt KLM een FFP2-masker beschikbaar.

Minder contactmomenten

De wc bij de cockpit mag voortaan alleen door stewards, stewardessen en piloten gebruikt worden. Daarnaast wordt volgens de luchtvaartmaatschappij de service aan boord aangepast, zodat er minder "langdurige contactmomenten" zijn.

KLM vliegt nu drie keer per week naar China. Vanaf eind deze maand wordt dat aantal opgehoogd naar zes vluchten. Vandaag praten lidstaten van de Europese Unie over een gezamenlijke aanpak voor reizigers uit China. Landen als Italië en Frankrijk eisen nu al een negatieve test bij aankomst, Nederland nog niet. Wel stelt Schiphol een gratis zelftest beschikbaar voor passagiers uit China die zojuist zijn geland.

Vakbond nog niet tevreden

Volgens vakbond De Unie reageert het KLM-personeel verdeeld. "Veel mensen zijn gevaccineerd en hebben geen angst voor corona. Maar je hebt ook mensen die thuis mantelzorg verrichten of kwetsbare familie hebben en die dus veilig willen werken", zegt voorzitter Reinier Castelein.

Naast de al genomen maatregelen had Castelein ook graag gezien dat de ventilatie beter geregeld werd. Onderweg staat die aan, maar bij het in- en uitstappen wordt de luchtverversing uitgeschakeld. "Als de staartmotor wordt aangezet, zorgt dat voor goede ventilatie. Vanwege milieuregels mag dat nu niet op de grond, maar met het oog op de gezondheid zou je dat misschien toch moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl