NOS Nieuws

Cruiseschepen op weg naar Florida redden Cubaanse bootmigranten

Twee Amerikaanse cruiseschepen hebben gisteren in het Caribisch gebied in totaal 24 migranten gered. De mensen zaten in kleine bootjes die ten noorden van Cuba ronddreven.

De bemanning van cruiseschip Celebrity Beyond spotte 's middags in de verte een bootje, waarop de kapitein besloot het enorme schip om te draaien voor een reddingsactie. In een video op Instagram laat de kapitein zien hoe negentien Cubanen aan boord gehaald worden en dekens omgeslagen krijgen.

Karel van Vliet uit Waalwijk was met familieleden aan boord van het cruiseschip en zag de reddingsactie van dichtbij.

"Dat bootje was werkelijk waar ellendig klein", zegt hij tegen de NOS. "Zelfgemaakt, zonder motortje en met zes roeispanen. De zee was ruw met hoge golven, het is een wonder dat ze het overleefd hebben tot bij het schip. Ze zijn heel voorzichtig langszij getrokken."

Van Vliet maakte ook beelden van het bootje:

Cruiseschip pikt midden op zee Cubaanse vluchtelingen op

Van Vliet zegt dat de reddingsactie veel indruk op hem en zijn familie heeft gemaakt. "Je zit als westerling op zo'n mooie boot en je ziet mensen zo'n onderneming wagen met gevaar voor eigen leven."

Op drift geraakt

Ook de bemanningsleden van cruiseschip Carnaval Celebration, op weg naar Miami, zagen op zee migranten in nood. Vijf Cubanen werden van hun op drift geraakte bootje gered. De Amerikaanse kustwacht heeft hen nadien van het cruiseschip gehaald en in hechtenis genomen.

Het cruiseschip waarop Van Vliet zat, kwam vandaag aan in de haven van Fort Lauderdale in Florida. Van Vliet zegt van de kapitein gehoord te hebben dat de negentien geredde migranten zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten.

Onbewoonde eilandengroep

Door de slechte economische situatie in Cuba proberen veel inwoners momenteel naar de Verenigde Staten te komen. Bij de grensovergang met Mexico werd vorig jaar een recordaantal van 220.000 Cubanen aangehouden. Een kleine groep anderen probeert vanuit Cuba de oversteek naar Florida te maken, dat 150 kilometer verderop ligt.

De afgelopen dagen zijn honderden Cubanen aangekomen op de onbewoonde eilandengroep Dry Tortugas ten zuidwesten van Florida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl