De kustlijn van Florida
NOS Nieuws

Eilandengroep Florida overspoeld door Cubaanse vluchtelingen

Honderden Cubaanse vluchtelingen zijn de afgelopen dagen aangekomen op de onbewoonde eilandengroep Dry Tortugas, het meest westelijke puntje van Florida. Een natuurreservaat daar is voorlopig gesloten voor toeristen zodat er opvang kan worden geregeld.

In totaal zijn er sinds Nieuwjaarsdag zo'n 300 immigranten aangekomen op de eilandengroep. Omdat daar geen voorzieningen als stromend water of onderdak zijn, hebben medewerkers van het natuurreservaat voedsel, water en basale medische zorg geleverd.

De komende dagen moet de hulp worden overgenomen door de bevoegde autoriteiten. Tot die tijd blijft de archipel verboden gebied voor toeristen.

Recordaantal migranten

Door de slechte economische situatie op het eiland proberen momenteel veel Cubanen naar de VS te komen. Bij de grensovergang met Mexico werd vorig jaar een recordaantal van 220.000 Cubanen aangehouden. Een kleinere groep waagt de oversteek naar Florida, omdat Cuba nog geen 150 kilometer van Florida ligt.

Ook elders in Florida zijn de afgelopen tijd honderden immigranten aangekomen. Een plaatselijke sheriff zegt dat de regering-Biden meer moet doen om de migratiestromen in goede banen te leiden.

De Dry Tortugas is een groep van zeven piepkleine eilanden, ruim 100 kilometer uit de kust bij Key West. Het is een populaire bestemming voor snorkelaars en duikers, die er tropische vissen, schildpadden en scheepswrakken kunnen zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl