In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

'Schijtende en schreeuwende' roeken mogen in Brabants dorp blijven

In Beek en Donk, een dorp in Noord-Brabant, mogen de nesten van roeken niet worden weggehaald. De gemeente wilde de nesten van de vogels verplaatsen vanwege de overlast die ze veroorzaken, maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken. De Faunabescherming vond dat de beschermde vogel met rust moet worden gelaten en stapte met succes naar de rechter.

Buurtbewoners zijn niet blij met het besluit. "Ze schijten alles onder, schreeuwen de hele dag als ze wakker zijn en mensen glijden uit over de stront die ze op straat achterlaten", zegt een bewoner bij Omroep Brabant.

"Sommige mensen kunnen niet slapen door de herrie die de roeken maken", vertelt een andere bewoner. "Ze maken echt veel herrie, vooral in het broedseizoen. Alle wagens zitten helemaal onder de poep. Ze vreten ook heel mijn voederbak voor kleine vogels leeg. Maar we komen er dus niet vanaf."

Om de overlast van de roek aan te pakken wilde de gemeente de verlaten nesten buiten het broedseizoen verplaatsen van het centrum naar een plek buiten de bebouwde kom, schrijft de regionale omroep. Volgens het Roekenbeschermingsplan van de gemeente zou de verplaatsing niet leiden tot een verslechtering van de omstandigheden voor de roek.

De rechter vindt echter dat de gemeente Laarbeek, waar Beek en Donk onder valt, onvoldoende heeft aangetoond dat het verplaatsen van de nesten niet zal leiden tot een verslechtering van de staat en de instandhouding van de vogelpopulatie.

Advertentie via Ster.nl