Vakbondsleider Mick Lynch (midden) bij de staking van vandaag
NOS Nieuws

Britse treinverkeer ontregeld door nationale staking, laatste in reeks

Britten die na de kerstvakantie weer aan het werk gaan, worden opgeroepen om deze week niet met de trein te reizen vanwege stakingen. De stakingen zijn de laatste in een reeks op het spoorwegnet die al voor grote verstoringen hebben gezorgd.

De Britse spoorbeheerder Network Rail, dat net zoals ProRail in Nederland verantwoordelijk is voor het onderhoud van het spoor, dringt er bij passagiers op aan om niet te reizen met de trein, aangezien maar 20 procent van de treinen rijdt.

Vakbond van de transportsector RMT legt twee keer 48 uur het werk neer: vandaag en morgen en vrijdag en zaterdag. De vakbond staakt vanwege een geschil over loon, werkzekerheid en arbeidsomstandigheden.

Treinmachinisten van de vakbond Asle staken aanstaande donderdag. Door de stakingen worden diensten in Engeland, Schotland en Wales getroffen.

Gesprekken getorpedeerd

RMT-vakbondsleider Mick Lynch heeft zijn excuses aangeboden voor de zich voortslepende acties, maar beschuldigde ook de regering ervan niets te doen aan het geschil, schrijft de BBC.

Volgens Lynch blokkeert de regering een schikking tussen de vakbonden en de werkgevers. "In feite heeft de regering gesprekken getorpedeerd door voorwaarden te stellen waarvan ze weten dat we die nooit kunnen accepteren", aldus Lynch.

De spoorwegindustrie in het VK moet besparen in de kosten omdat de coronapandemie een gat in de financiën heeft geslagen. Spoorwegbazen willen hervormen om loonsverhogingen mogelijk te maken en de spoorwegen te moderniseren.

Hoog inflatiecijfer

De vakbonden willen hogere salarissen om de stijgende kosten van het levensonderhoud op te kunnen vangen. Het Verenigd Koninkrijk kampt met torenhoge inflatie, waardoor enkele miljoenen Britten deze winter in armoede terecht dreigen te komen. Het Britse inflatiecijfer is met ruim 11 procent een van de hoogste van de grotere westerse economieën.

De staking beperkt zich niet alleen tot de treinen. Ook verkeersagenten en sommige rij-examinatoren zijn in staking. De vakbondsactie heeft geen invloed op theorie-examens, maar kan wel gevolgen hebben voor praktijkexamens, meldt de BBC.

De Britse omroep maakte een kaartje van de verschillende stakingen deze week:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl