Treinreizigers op het Waterloo-station in Londen
NOS Nieuws

Britse treinverkeer ontregeld door nationale staking, eerste in reeks

In het Verenigd Koninkrijk is vandaag een grote treinstaking van start gegaan. Duizenden medewerkers van de Britse spoorwegen leggen gedurende 48 uur het werk neer, uit onvrede met een aangekondigde ontslagronde. Ook eisen de werknemers een hoger salaris, nu de prijzen van onder meer voedsel en energie in het Verenigd Koninkrijk blijven stijgen.

De staking is onderdeel van een reeks vakbondsacties die de komende weken gepland staan. Niet alleen treinpersoneel, ook onder anderen buschauffeurs, ambulancemedewerkers, grensbeambten en postbezorgers zijn van plan het werk neer te leggen.

Britse media, onder andere de BBC, hebben 'wie staakt wanneer'-overzichten gepubliceerd:

Vandaag en morgen rijdt naar schatting slechts 20 procent van de treinen in het Verenigd Koninkrijk. Ook het treinverkeer in Schotland wordt verstoord. De Eurostar, die vanaf Amsterdam en Parijs naar Londen gaat, rijdt tot en met vrijdag met een aangepaste dienstregeling. Enkele treinen zijn geannuleerd.

De Britse spoorbeheerder Network Rail roept mensen op om alleen met de trein te gaan als dat absoluut noodzakelijk is. De bestuursvoorzitter van het spoorbedrijf noemt de stakingen een "dramatische escalatie" die "ontzettend pijnlijk" is voor zowel treinreizigers als de stakende werknemers.

Behalve vandaag en morgen leggen spoormedewerkers ook vrijdag en zaterdag het werk neer. Ook tijdens en rond de kerstdagen zijn treinstakingen gepland.

Conflict met spoorbedrijven

In juni lagen de Britse spoorwegen ook al grotendeels plat door een staking van het personeel. Het ging toen om de grootste spoorwegstaking in dertig jaar tijd.

Sindsdien is het conflict tussen de vakbond en spoorbedrijven Network Rail en RDG nog niet opgelost. Zo is Network Rail, dat net zoals ProRail in Nederland verantwoordelijk is voor het onderhoud van het spoor, van plan om 1900 banen te schrappen. Ook met RDG, dat de treinbedrijven vertegenwoordigt, ligt de vakbond in de clinch.

'Ondermaats' salarisvoorstel

Gisteren verwierp een meerderheid van de vakbondsleden een loonvoorstel van Network Rail. De spoorbeheerder bood werknemers voor dit jaar met terugwerkende kracht een loonsverhoging aan van 5 procent. Volgend jaar zouden de salarissen dan met 4 procent omhooggaan. Maar volgens de vakbondsleider was het voorstel "ondermaats".

Eerder wees de vakbond ook een salarisvoorstel van RDG af. Dat voorstel omvatte een loonsverhoging van 8 procent over twee jaar en de garantie dat er tot april 2024 geen gedwongen ontslagen vallen.

Het Verenigd Koninkrijk kampt met torenhoge inflatie, waardoor enkele miljoenen Britten deze winter in armoede terecht dreigen te komen. Het Britse inflatiecijfer is met ruim 11 procent een van de hoogste van de grotere westerse economieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl