Van Dijk bekeek na zijn wissel de tweede helft op de bank

Vroeg gewisselde Van Dijk ziet Liverpool smadelijke nederlaag lijden, Gakpo ontbreekt

Nog zonder Cody Gakpo en met Virgil van Dijk slechts 45 minuten op het veld heeft Liverpool een smadelijke nederlaag geleden in de Premier League. Op bezoek bij Brentford werd het 3-1. Liverpool heeft nu al meer punten verspeeld dan in het volledige vorige seizoen.

Gakpo behoorde nog niet tot de wedstrijdselectie. De voor ruim 40 miljoen euro van PSV overgenomen aanvaller mag zich na het openen van de transfermarkt op 1 januari officieel Liverpool-speler noemen, maar wacht nog op een werkvergunning.

Zolang het papierwerk niet in orde is, kan Gakpo niet meetrainen met zijn nieuwe ploeggenoten. "Ik heb nog geen nieuws over Gakpo. We hopen dat de vergunning er morgen is zodat hij kan gaan trainen, dat zou mooi zijn", zei Liverpool-manager Jürgen Klopp voor de aftrap tegen Sky Sports.

Eerder had de Duitser al gezegd dat hij Gakpo zaterdag in de FA Cup-wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers hoopt te kunnen laten debuteren.

Van Dijk moet lijdzaam toezien dat Brentford scoort

Liverpool speelde een belabberde eerste helft en had bij rust al met 4-0 achter kunnen staan, maar twee treffers van Brentford werden afgekeurd wegens buitenspel. Opvallend genoeg vielen drie van van die vier doelpunten uit hoekschoppen vanaf de rechterkant.

Eerst werkte Liverpool-verdediger Ibrahima Konaté de bal bij een hoekschop in eigen doel (1-0). Daarna werden Brentford-goals van Yoane Wissa en Ben Mee uit corners afgekeurd. Kort voor rust kopte Wissa (de vervanger van de geblesseerde Brentford-topscorer Ivan Toney) wél raak. De doellijntechnologie wees uit dat Liverpool-doelman Alisson Becker de bal pas achter de lijn keerde (2-0).

Van Dijk gewisseld

Uit onvrede over het vertoonde spel voerde Klopp in de rust drie wissels door. Onder anderen Virgil van Dijk bleef in de kleedkamer achter. Het was pas de derde keer in 146 competitieduels voor Liverpool dat de verdediger werd gewisseld. Klopp vertelde na afloop dat Van Dijk een lichte hamstringblessure had. De Oranje-international wilde zelf verder spelen, maar zijn coach besloot geen risico te nemen.

De ingrepen van Klopp hadden succes, want binnen vijf minuten trof Liverpool al tweemaal doel. Een fraaie goal van Darwin Núñez werd nog afgekeurd door de VAR wegens buitenspel, maar op een rake kopbal van Alex Oxlade-Chamberlain was niets aan te merken: 2-1.

Brentford is dit seizoen een plaag voor de topclubs. Na Manchester United én City wordt nu ook Liverpool geklopt.

De middenvelder, die zijn 100ste Premier League-duel voor Liverpool speelde, is gelegenheidslinksbuiten zolang Gakpo niet speelgerechtigd is. Luis Diaz en Diogo Jota, twee andere vleugelspitsen, zijn voorlopig nog geblesseerd.

Reuzendoder Brentford

Na die vliegende start van de tweede helft bleef Liverpool de betere ploeg, maar echt gevaarlijk werd het niet veel meer. Brentford verdedigde geconcentreerd en loerde op de counter. Vijf minuten voor tijd had dat succes.

Opnieuw speelde Liverpool-verdediger Konaté een ongelukkige hoofdrol. Hij liet zich makkelijk van de bal zetten door Brentford-spits Bryan Mbeumo, die eenvoudig scoorde (3-1).

Door de nederlaag blijft Liverpool de nummer zes van de Premier League. Reuzendoder Brentford, dat eerder dit seizoen al won van Manchester United (4-0) én Manchester City (1-2), klimt naar de zevende plek.