NOS Nieuws

Skivereniging waarschuwt voor ongelukken door slechte sneeuw

De Nederlandse Ski Vereniging waarschuwt wintersporters voor de slechte kwaliteit van de sneeuw in veel skigebieden. Daardoor neemt het risico op ongelukken toe, zegt directeur Arjen de Graaf. "Een groot gebied van de Alpen is relatief warm, er is veel regen gevallen en dat heeft invloed op de sneeuw."

De afgelopen weken vielen onder wintersporters in Oostenrijk meerdere dodelijke slachtoffers. Op Nieuwjaarsdag kwam een 28-jarige vrouw uit Nederland om het leven tijdens een afdaling van de Hintertux-gletsjer in Tirol. Haar 27-jarige Nederlandse vriendin raakte zwaargewond. Ook enkele anderen raakten gisteren zwaargewond in het gebied.

De Graaf wijst erop dat vanwege de slechte sneeuwkwaliteit minder pistes zijn geopend. Dat leidt tot drukkere pistes en daarmee tot een groter risico op ongevallen. Daarnaast ligt er nauwelijks sneeuw naast de pistes, wat het gevaar op ernstige verwondingen vergroot.

Gletsjerspecialist Marc Olefs vertelde eerder dat de hoeveelheid gevallen sneeuw met 40 procent is afgenomen sinds de jaren 50 en bovendien korter blijft liggen:

Klimaatwetenschapper Olefs waarschuwt voor verdwijnen skisport

Online wisselen wintersporters tips uit om veilig te skiën en snowboarden op plekken met slechte sneeuw. Tips variëren van langzamer skiën tot skiën op minder steile of moeilijke pistes. Ook wordt aangeraden om eerder te stoppen, om fouten door vermoeidheid te voorkomen.

Dat bevestigt De Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging. "Hou jezelf altijd in controle en hou rekening met anderen." Want niet alleen loop je zelf risico om gewond te raken tijdens de wintersport, je kunt ook een risico vormen voor anderen. Door gecontroleerd naar beneden te skiën kunnen wintersporters toch veilig van de piste komen, zegt De Graaf. Het remmen duurt bijvoorbeeld langer dan wanneer er vers gevallen sneeuw ligt.

'Illegale ski-instructeuren'

De Skilerarenbond in Tirol waarschuwt bovendien voor een ander gevaar. Tegen de Oostenrijkse omroep ÖRF zegt de bond dat er zo'n 7000 'illegale' ski-instructeurs zijn, die niet over de juiste papieren beschikken. Ze zouden uit heel Europa komen, waaronder uit Nederland.

Volgens de skibond zitten hier veiligheidsrisico's aan, omdat door slecht weer situaties kunnen ontstaan waarin de onbevoegde instructeurs hun leerlingen moeten helpen om het dal te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl