NOS NieuwsAangepast

Europese skigebieden blijven groen, helft van Franse pistes is gesloten

Populaire skigebieden in de Alpen hebben te maken met te weinig sneeuw. Vooral in de lagere gebieden zijn op veel plekken de groene weides nog volop zichtbaar. In Frankrijk is de helft van alle skipistes gesloten.

In het gebied Le Mont Dore, in de Auvergne ligt ook weinig sneeuw:

Wintersportgebied in Frankrijk geen sneeuwparadijs, maar groene weide

Medio december was het nog koud en begon het winterseizoen goed, legt correspondent Frank Renout uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Sinds vorige week gingen de temperaturen omhoog en kwam er regen. Zo verdween de sneeuw in veel gebieden en kunnen toeristen de berg niet op." Ook in Oostenrijk, Duitsland en Italië zijn de skipistes getroffen door gebrek aan sneeuwval.

Dat is niet uitzonderlijk. Als gevolg van de klimaatverandering wordt het in de skigebieden gemiddeld steeds warmer en hebben lagere gebieden steeds minder sneeuw. Ook duurt het wintersportseizoen steeds korter.

Eén op twee pistes gesloten

Volgens Franse brancheorganisaties is één op de twee pistes in het land nu gesloten. Er zijn grote verschillen in het land en zelfs per regio. "In de hoger gelegen gebieden is nog de meeste kans op sneeuw. Daar is de temperatuur lager, maar met name in de Pyreneeën is ook daar heel veel gesloten", legt Renout uit. "Zodra er sneeuw gaat vallen die blijft liggen, kan alles ook snel weer open", zegt hij, "alleen weet niemand wanneer dat komt."

Een sneeuwkanon op een piste in Oostenrijk

Gebrek aan sneeuw betekent dat veel ondernemers in de skigebieden in de problemen komen. Doordat toeristen wegblijven, hebben ze geen inkomsten en moeten ze personeel naar huis sturen.

Renout: "De kerstvakantie zorgt in veel gebieden voor 25 procent van de jaarinkomsten. Ook voor Frankrijk in het algemeen is het belangrijk want zo'n 120.000 mensen hebben een baan in de skigebieden."

Kunstsneeuw

Er kan kunstsneeuw worden gebruikt, maar dat leidt tot veel discussie. "Het is een optie die veel wordt gebruikt, alleen kost het veel water en energie. En dat ligt heel gevoelig nu", weet Renout.

Op termijn werkt kunstsneeuw volgens onderzoekers ook niet, omdat er tegen het gebrek aan sneeuw niet op te spuiten is. Er zou te veel kunstsneeuw nodig zijn. "We moeten maar wennen aan minder sneeuw, korte winters en vooral sneeuw hoog in de bergen, zeggen de specialisten."

Komende dagen blijft zacht

De komende dagen blijft het weer zacht in de Alpen en schijnt de zon op veel plaatsen volop. De temperatuur zal op veel plekken nog meer oplopen en de vorstgrens zal stijgen naar nog hoger gelegen gebieden. Hier en daar zal de temperatuur boven de 10 graden komen. Lokale media schrijven over lenteachtig weer in delen van Frankrijk, Oostenrijk en Italië.

Ook in het nieuwe jaar blijft het winterse weer voorlopig uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl