Ski's vorige week bij een bar in Schwarzsee Gypsera in Zwitserland
NOS Nieuws

Dik 20 graden in de bergen: in Zwitserland voelde Nieuwjaarsdag 'als juni'

In Delémont, een Noord-Zwitsers stadje in het Jura-gebergte, steeg de temperatuur gisteren tot net boven de 20 graden. Ook bij meetstations in de buurt sneuvelde het warmterecord. Nooit werd het in die regio in januari zo warm.

En dat was niet het enige opmerkelijke feit. De temperaturen in Delémont schommelden meer dan 16 graden boven het gemiddelde van de voorbije dertig jaar, waardoor het aanvoelde "als juni", aldus het Zwitserse weerbureau MeteoSchweiz.

Kunstsneeuw op de piste van Villars-sur-Ollon in Zwitserland

Het warme weer wordt veroorzaakt door zeer milde lucht die vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd, gecombineerd met een föhn.

Een föhn is een warme droge wind, die onder bepaalde omstandigheden ontstaat doordat lucht die over de bergen stroomt eerst wordt opgetild, afkoelt en condenseert tot wolken, die eventueel uitregenen of uitsneeuwen. Eenmaal over de bergen warmt de lucht door de dalende beweging juist op en droogt hij uit.

Ook elders in West- en Zuidwest-Europa sneuvelden rond de jaarwisseling records als gevolg van die warme zuidwestenwind. En ook vandaag is het ongewoon warm: in Denemarken (10 graden) en Nederland (10 graden), in België (14 graden), in Duitsland en Frankrijk (15 graden) en op het Spaanse vasteland (19 graden).

De hoge temperaturen in Europa op 2 januari

In verband met de energiekosten komen de hoge temperaturen de meeste mensen niet slecht uit. Voor de wintersportliefhebbers is dat een ander verhaal. In veel wintersportgebieden blijven pistes dicht of moeten skiërs het met kunstsneeuw doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl