Een speciale coronateststraat die vorig jaar november voor reizigers uit Zuid-Afrika werden gebruikt
NOS NieuwsAangepast

Reizigers uit China krijgen op Schiphol een coronazelftest aangeboden

Reizigers die vanuit China naar Nederland komen, krijgen vanaf 5 januari op Schiphol een gratis zelftest en voorlichting over het gebruik hiervan aangeboden. Ook heeft minister Kuipers van Volksgezondheid het RIVM gevraagd om het rioolwater rond Schiphol meer te controleren op virusdeeltjes, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Kuipers wijst er in zijn brief op dat er in Nederland op dit moment geen wettelijke basis is voor verplichtende maatregelen, zoals een verplichte coronatest voor reizigers vanuit China.

Hij doet in zijn brief daarom een oproep aan de Eerste Kamer om de wijziging van de Wet publieke gezondheid snel te behandelen. Zodat Nederland een wettelijke basis heeft om mee te doen, als er later wel tot Europese maatregelen wordt besloten. De behandeling van die wet staat nu gepland voor 17 januari.

Andere landen

Gisteren was er een EU-bijeenkomst over een gezamenlijke aanpak, maar daar kwam niets concreets uit. Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben besloten zelf maatregelen af te kondigen voor reizigers op vluchten uit China.

In Spanje moeten reizigers negatief testen op corona of een geldig vaccinatiebewijs laten zien om het land in te mogen. Ook Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan mensen bij aankomst testen.

Stijging besmettingen

De Chinese autoriteiten haalden de samenleving enkele weken geleden in een snel tempo van het slot, nadat er jarenlang een zerocovidbeleid was gevoerd. Sinds deze rigoureuze versoepelingen stijgt het aantal besmettingen snel en liggen de ziekenhuizen overvol.

Vermoedelijk zijn er miljoenen mensen besmet geraakt en ziek geworden, maar China is daar niet open over. Enkele dagen geleden kondigde de Chinese Nationale Gezondheidscommissie aan te stoppen met de dagelijkse publicatie van covidcijfers. Een reden daarvoor werd niet gegeven. Eerder stopte het land al met het registreren van besmettingen.

De Nederlandse regering zei gisteren nog dat maatregelen niet nodig waren. "We houden de situatie in de gaten via het RIVM, dat is aangesloten bij het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Als vanuit het RIVM het signaal komt dat er maatregelen nodig zijn, dan zijn we daar klaar voor. Die signalen zijn er nu niet", werd toen gezegd.

Ook buiten Europa werden de coronatests al verplicht gemaakt, in de Verenigde Staten, Taiwan, India en Japan. Er zijn vooral zorgen over het mogelijke ontstaan van nieuwe varianten in China, waartegen nog geen weerstand is ontwikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl