Van Duijvenbode en Van Gerwen geen vrienden: 'Moet je niet willen als darters'

  • Thierry Boon

    bij het WK darts in Londen

  • Thierry Boon

    bij het WK darts in Londen

Of Michael van Gerwen onder de indruk zou zijn van zijn spel? Dirk van Duijvenbode begint te lachen. "Totaal niet. Hij denkt: die Dirkie staat hier te missen en Mikey mist niet."

Al bij de loting wisten de darters dat, mits ze beiden zouden presteren zoals ze van zichzelf verwachten, ze in de vierde ronde van het WK een landgenoot zouden treffen.

'Ally Pally', drie weken lang het kloppende hart van de dartssport, is na een paar dagen verwennerij klaar voor een Hollandse kraker: Van Duijvenbode tegen Van Gerwen, vanavond rond 21.30 uur Nederlandse tijd.

Geen vrienden van elkaar

De een is torenhoog titelfavoriet (Van Gerwen) en lijkt de cruise control richting de finale al ingedrukt te hebben. De ander (Van Duijvenbode) is een onuitputtelijke vechtmachine die soms lijkt te genieten van een beetje tegenslag.

Teamgenoten zijn het, sinds dit jaar. Ze hebben dezelfde sponsor, hetzelfde management. Maar vrienden? Nee, dat zijn het niet. "We zijn nog nooit bij elkaar over de vloer geweest", merkt Van Duijvenbode op. "Maar ik denk dat we elkaar prima gasten vinden."

Bekijk hieronder de reactie van Van Duijvenbode na zijn winst in de derde ronde. Hij spreekt ook over de komende partij tegen Van Gerwen:

Winnende Van Duijvenbode kreeg extra motivatie na appje van Donny van de Beek

Volgens 'Aubergenius' moet je ook helemaal geen vrienden willen zijn binnen het darts. "Je probeert het op goede kennissen te houden. Want je kunt wel vrienden zijn, maar als je tegen elkaar moet, ben je vijanden."

"Hij is mijn volgende pion. Die tik ik het liefst om, want anders gaat mijn pion om. Zo moet je het benaderen", vertelt hij aan de Nederlandse pers in Londen.

Leren van Van Gerwen

De deeltijd medewerker van een auberginekwekerij in 's-Gravenzande kan op een bepaald vlak wel wat van Van Gerwen gebruiken, geeft hij toe. "Als ik zijn vertrouwen zie en hoor, dat zal ik nooit worden. Dat is wel iets waar ik van kan leren."

"Van Gerwen denkt nooit na over verliezen. Dat is gewoon geen optie in zijn hoofd. Dat heb ik nog niet of misschien krijg ik het wel helemaal niet. Ik ben daar wat meer timide in. Dat is een groot verschil tussen ons."

Michael van Gerwen komt op in Alexandra Palace

Al meteen na zijn winst op Mensur Suljovic woensdagavond sprak Van Gerwen zijn voorkeur uit voor Van Duijvenbode als tegenstander in de volgende ronde.

"Dan wordt het een lekkere, snelle wedstrijd en dat is leuk om te spelen", aldus de drievoudig wereldkampioen, die overigens met Vincent van der Voort wel een innige vriendschap onderhoudt binnen de sport.

Heroïsche dartsavond vol uitspattingen?

De twee kunnen elkaar met hun speelsnelheid en emotionele uitspattingen na een hoge score of finish tot hoog niveau stuwen. Tel daar een uitzinnig Alexandra Palace bij op en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heroïsche dartsavond op het WK.

Er zijn genoeg Nederlandse fans bij het WK darts in Londen

Van Gerwen is duidelijk de favoriet. Gebaseerd op resultaten uit het verleden (Van Gerwen leidt het onderlinge klassement met 8-1), de huidige vorm en het verwachtingspatroon rondom de Nederlanders.

"Tsja, ik zeg altijd maar zo: een verwachtingspatroon betaalt je rekening niet. En een vriendschap ook niet. Je moet gewoon je ding doen", is het nuchtere en kenmerkende verweer van Van Duijvenbode.

Hij weet dat hij beter moet. Hun toernooigemiddeldes zeggen veel: na twee partijen staat Van Duijvenbode op (afgerond) 94 punten per beurt, Van Gerwen scoort 106: twaalf punten per drie pijlen hoger. En dat is veel.

Als Van Gerwen dit WK niet onder de indruk is van Van Duijvenbode, is Van Duijvenbode dat dan wel van Van Gerwen? "Neuh, ik ben niet zo snel onder de indruk." Om te besluiten met: "Joh, we zien het vrijdagavond wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl