Overspeelde 'Barney' zijn hand, à la Van Gaal bij Messi? 'Ik gaf Price wel voer'
Het moet een opmerkelijk gezicht zijn geweest, woensdagmiddag in Harrods, het luxe warenhuis in Londen. Tussen alle gelikte kerstversieringen en dure merken door baant Raymond van Barneveld zich een weg, op zoek naar afleiding.
Want het was een enorme klap, die 4-0 nederlaag van vijfvoudig wereldkampioen 'Barney' tegen Gerwyn Price, de nummer één van de wereld, op het WK darts.
De tik was zo groot dat Van Barneveld zichzelf na afloop in bescherming nam en besloot om geen interviews te doen. Een dagje winkelen later kan de dartvader van Nederland alles weer enigszins relativeren en staat hij ons te woord.
Al is de pijn nog steeds hoorbaar in zijn stem. "Ik pak het redelijk op. Van de nummer één kun je verliezen, dat zie ik nu gelukkig ook in, maar je houdt geen rekening met 4-0 op je broek."
Price kon 'praatjes' niet waarderen
Zoals altijd is de 55-jarige Van Barneveld een open boek. Een sporter met een verhaal. Een darter met teksten, waar de media van smullen. Maar dat niet iedereen het kan waarderen, bleek wel toen Price na zijn winst op 'Barney' aanschoof bij de pers.
"Nu kan Raymond zijn mond weer houden", begon Price, bij wie het blijkbaar hoog zat. "Hij bleef zeggen dat ik hem nooit op een tv-toernooi heb verslagen, maar het is ook moeilijk om iemand te verslaan die er niet is."
De Welshman doelde op uitspraken van Van Barneveld voor de partij, waarbij hij die statistiek aanhaalde en erbij vertelde dat hij de laatste drie partijen van Price had gewonnen. "Dus het zijn helemaal geen praatjes, maar feiten", reageert 'Barney' nu.
Vergelijking met Van Gaal
Het doet denken aan bondscoach Louis van Gaal, die met uitspraken in aanloop naar de kwartfinale tegen Argentinië op het WK voetbal onbedoeld Lionel Messi en zijn kornuiten op scherp had gezet.
Heeft Van Barneveld Price onbewust gevoed? "Dat zou zomaar kunnen, natuurlijk. Je geeft iemand wel voer", analyseert de Nederlander. "Misschien had hij zelf nog niet stilgestaan bij die statistieken en is hij gaan denken: krijg de pest, dat is waar ook!"
"Misschien is het niet handig", gaat Van Barneveld verder. "Maar ja, zulke statistieken worden mij ook maar verteld. Ik heb het op een respectvolle manier laten vallen in een interview en daarbij gezegd dat het tegelijkertijd niets zegt."
"Uiteindelijk roep ik het blijkbaar over mezelf af, want op de belangrijkste dag van het jaar gaat het zijn kant op. Daar is Price ook nummer één voor."
"Voor mij is het nu uithuilen en opnieuw beginnen", stelt 'Barney', die benadrukt dat Price en hij na de wedstrijd met respect met elkaar omgingen.
Hoe dan ook: de stunt op het WK bleef uit. Daarmee sluit Van Barneveld een naar eigen zeggen matig jaar af. Even was er die opleving, met een halvefinaleplaats op de Grand Slam vorige maand, maar daar bleef het bij.
Eigen huis vol specialisten
Bekers optillen. Het blijft zijn grootste drijfveer, maar er komt sinds zijn terugkeer weinig van terecht. Van Barneveld hoopte juist dit WK, met een ambitieuze nieuwe sponsor, een nieuwe impuls te krijgen.
Samen met Michael van Gerwen, Vincent van der Voort, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode vormt hij tegenwoordig een team. In Londen is er, vlakbij Alexandra Palace, een speciaal huis ingericht voor de darters, inclusief personeel. Van osteopaat tot chefkok.
"Fantastisch", zegt Van Barneveld. Maar die nieuwe aanpak zet hem ook aan het denken. "Ik heb voor m'n partij tegen Price om half twee gegeten. Een geweldig lekker kippetje, met groenten en zoete aardappelen. Heerlijk, maar wel al zeven uur voor mijn wedstrijd."
"Is dat niet te vroeg?", stelt hij zichzelf de vraag. "Want ik heb daarna alleen nog wat havermout en een banaantje gegeten, dat was het. Het probleem is dat je op een gegeven moment ook niet meer weet wat de juiste voorbereiding is."
'Barney 2.0' geniet nog van darts
In tegenstelling tot de Van Barneveld die twee jaar terug de handdoek in de ring gooide, probeert 'Barney 2.0' positief te blijven. Hij vindt 'het spelletje' nog altijd leuk. "Jazeker!"
"Ik ben gelukkig in mijn privéleven, heb een vriendin die veel van me houdt, goede sponsoren en vrienden die er altijd voor me zijn. Dat geeft een fantastisch gevoel. Ik was natuurlijk al gestopt, dus ik zit eigenlijk al in mijn reservetijd als darter."
Het helpt hem nederlagen te relativeren. Al zal hij er nooit goed mee om kunnen gaan. "Maar vroeger kon ik dan nu nog geen interview geven, hoor. Ik zie ook wel in dat verliezen van Price geen schande is. Maar het brengt me ook niets."