In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Megaklus Zoetermeer, Mandelabrug weggetakeld

In de stromende regen is vanochtend een begin gemaakt met het weghalen van de Mandelabrug over de A12 in Zoetermeer.

Twee speciale voertuigen met zo'n 200 wielen en een grote stalen constructie daar bovenop hebben het wegdek met de glazen overkapping opgetild en vervolgens verplaatst naar de zijkant van de weg, meldt Omroep West.

In november bleek dat de Mandelabrug, die over station Zoetermeer en de A12 loopt, voor een deel op instorten stond. Het stuk van de fietsers- en voetgangersbrug dat boven de snelweg loopt is zo ernstig aangetast door betonrot dat het niet meer op te lappen is. De gemeente sloot toen de brug af. Op station Zoetermeer stoppen sindsdien geen treinen meer.

Bekijk hier hoe de brug werd verplaatst:

Mandelabrug in Zoetermeer wordt weggetakeld

Sinds dinsdagavond is de A12 bij Zoetermeer in beide richtingen dicht om de aannemer de kans te geven de brug weg te halen. Dat is geen sinecure: het deel van de brug dat boven de A12 hangt weegt 800 ton, de voertuigen wegen samen 200 ton.

"Bij elkaar moet ongeveer een miljoen kilo over de A12 rijden", aldus wethouder Marijke van der Meer. "Daarom wordt een deel van de weg eerst verstevigd en met platen beschermd."

Het brugdeel is verplaatst naar een terrein naast de snelweg. Daar wordt het met vier kranen van de speciale voertuigen getakeld.

Zaterdag weer open

Vervolgens begint de aannemer met het op z'n plaats hangen van het nieuwe brugdeel. Het is de bedoeling dat de A12 op zaterdagmorgen om 08.00 uur weer open gaat.

De rest van de Mandelabrug blijft tijdens de operatie op zijn plek. Wel wordt daar extra ondersteuning aangebracht. Wethouder Van der Meer verwacht dat de Mandelabrug op 15 januari weer in gebruik kan worden genomen. Het ziet er dan allemaal wel wat anders uit: de glazen kap boven de A12 komt voorlopig niet meer terug.

Advertentie via Ster.nl