Murle-vrouwen in de rij voor voedselhulp van de VN
NOS Nieuws

Tientallen doden door oplaaiend etnisch geweld in Zuid-Sudan

Bij gevechten tussen etnische groepen in Zuid-Sudan zijn recentelijk 57 mensen om het leven gekomen, melden internationale persbureaus. De gewelddadigheden vonden plaats in de staat Jonglei, in het noordoosten van het land.

Zuid-Sudan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Sudan, wordt sinds de onafhankelijkheid geplaagd door conflicten. Die zijn politiek van aard, maar er zijn ook geregeld confrontaties over de verdeling van land en vee.

Volgens de minister van Informatie begonnen de recente gevechten afgelopen zondag, toen gewapende Nuer-jongeren een dorp aanvielen van de Murle, een rivaliserende etnische groep.

Vicieuze cirkel van geweld

De autoriteiten in Jonglei hebben de federale regering opgeroepen om in te grijpen. Een woordvoerder spreekt van een vicieuze cirkel van geweld die al jaren gaande is.

In het land zijn de Verenigde Naties ook actief. Onlangs waarschuwde het orgaan voor jongeren van de Nuer die de wapens oppakken. Vanwege de geweldsuitbraak hebben VN-militairen het aantal patrouilles opgeschroefd.

Bij gevechten tussen de Murle de Nuer in 2020 kwamen honderden mensen om. Nog eens duizenden anderen raakten ontheemd.

Hongersnood en falend beleid

Twee jaar na de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan, in 2013, brak in het land een burgeroorlog uit. De bron van de oorlog was de tweestrijd tussen president Kiir en zijn voormalige vicepresident Machar, maar ook verschillende etnische groeperingen vechten tegen elkaar.

Door de gebrekkige politieke structuur in het land stortte de economie in en brak er hongersnood uit. Plunderingen en ontvoeringen komen op het platteland regelmatig voor. Volgens de VN hebben zo'n acht miljoen mensen in Zuid-Sudan een vorm van humanitaire hulp nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl