NOS Nieuws

Loon modale werknemer stijgt in januari met 91 euro

Het loon van een werknemer met een modaal brutosalaris gaat vanaf januari netto met 91 euro per maand omhoog. Dat heeft salarisdienstverlener ADP berekend. Mensen die een minimumloon verdienen, gaan er nog meer op vooruit: meer dan 200 euro. Dat komt doordat die niet alleen profiteren van belastingverlagingen, maar ook van de extra verhoging van het minimumloon.

Bekijk hier hoeveel de nettolonen stijgen:

ADP: Stijging nettomaandlonen in 2023

Brutoloon Stijging nettoloon
Minimumloon 1934 218
Modaal 3086 91
Anderhalf keer modaal 4629 87
Twee keer modaal 6173 98

De belangrijkste oorzaak voor de stijging van de nettolonen is volgens ADP de hogere arbeidskorting. Dat is een korting op de inkomstenbelasting van werkenden. Die korting was in 2022 maximaal 4260 euro en wordt in 2023 maximaal 5052 euro. "Goed nieuws. Al lost het met de stijgende prijzen niet meteen alle financiële zorgen van veel Nederlanders op", zegt Dik van Leeuwerden van ADP.

Werknemers kunnen volgens ADP ook nog wat hebben aan hogere reiskosten- en thuiswerkvergoedingen. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding stijgt namelijk van 19 naar 21 cent per kilometer en de maximale thuiswerkvergoeding gaat van 2 euro naar 2,15 euro per dag. Het is dan nog wel de vraag of werkgevers inderdaad de vergoedingen verhogen naar de nieuwe maxima. "Het feit dat het fiscaal mag, betekent nog niet dat een werkgever het arbeidsvoorwaardelijk moet doen", stelt Van Leeuwerden.

De berekeningen laten niet het hele koopkrachtplaatje zien. ADP neemt bijvoorbeeld in de berekeningen niet de salarisverhogingen mee die in cao's zijn afgesproken.

Ook zeggen de berekeningen niks over de uitgaven. Het is de vraag hoe hoog de inflatie volgend jaar is. Zo zal het prijsplafond per 1 januari ertoe leiden dat huishoudens minder geld kwijt zijn aan gas en elektra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl