Afghaanse studenten in Kabul
NOS Nieuws

Ook VN-Veiligheidsraad veroordeelt vrouwenverboden Taliban

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept de Taliban op om de recent ingevoerde inperkingen voor Afghaanse vrouwen ongedaan te maken. In een verklaring zegt het VN-orgaan dat de maatregelen staan voor een toenemende teloorgang van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

De positie van vrouwen in Afghanistan is deze maand verder onder druk komen te staan. Een week geleden kondigden de Taliban aan dat vrouwelijke studenten niet meer welkom zijn aan universiteiten, nadat hun eerder dit jaar al de toegang tot middelbare scholen was ontzegd.

Zaterdag kwamen de streng-islamitische machthebbers met een verbod voor Afghaanse vrouwen om voor buitenlandse hulporganisaties te werken. De VN-Veiligheidsraad vreest dat die maatregel veel invloed zal hebben op het humanitaire werk in Afghanistan, inclusief dat van de VN.

'Minder streng'

Ook benadrukt de organisatie dat de inperkingen in schril contrast staan met beloftes die de Taliban deden kort na hun machtsovername, toen de groepering zich nadrukkelijk als meer gematigd profileerde. De nieuwe leiders kondigden toen aan een minder streng beleid te voeren dan tussen 1996 en 2001, toen ze voor het eerst aan de macht waren in Afghanistan. Vrouwen hadden in die periode nauwelijks bewegingsvrijheid.

De Taliban kwamen vorig jaar zomer aan de macht na twintig jaar militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Afghanistan. We maakten toen deze uitlegvideo over de islamitische groepering:

Taliban heersen weer in Afghanistan, wie zijn ze en wat willen ze?

Vrouwen hoefden zich zeker geen zorgen te maken, verzekerde een woordvoerder van de Taliban vorig jaar in augustus. Zij zouden gelijkwaardig worden behandeld, zei hij, althans: binnen de kaders van de sharia, de streng-islamitische wetgeving die de Taliban hanteren.

Desondanks zijn vrouwen het afgelopen jaar allerlei rechten afgenomen. Zo moeten ze sinds mei hun gezicht weer bedekken als ze de straat op gaan en mogen ze dus geen onderwijs meer volgen.

Kritiek

Behalve de VN-Veiligheidsraad uitte deze week ook de hoogste ambtenaar van de VN in Kabul kritiek op de recente inperkingen. Drie buitenlandse hulporganisaties die actief zijn in Afghanistan schortten hun werk daar zelfs op.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde in een tweet de Taliban-maatregel die Afghaanse vrouwen weert uit hulporganisaties. Het departement noemde vrouwen een cruciaal onderdeel van humanitair werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl