VN: 180 vermiste Myanmarese Rohingya-vluchtelingen waarschijnlijk verdronken
De Verenigde Naties (VN) vrezen voor het leven van 180 Rohingya-vluchtelingen die al weken worden vermist. De slachtoffers waren aan boord van een boot die eind november was vertrokken uit Bangladesh. Daar leven honderdduizenden Rohingya in overvolle vluchtelingenkampen omdat ze in buurland Myanmar al jaren met geweld worden vervolgd.
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de boot waarschijnlijk niet zeewaardig was en begin december al op drift raakte. Volgens de organisatie kunnen familieleden van de opvarenden geen contact meer met hen krijgen. "Ze gaan ervan uit dat ze allemaal dood zijn", aldus de UNHCR. Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie zegt "tegen beter weten in" te hopen dat de vermisten nog in leven zijn.
Vijf keer zo veel vluchtelingen
Als wordt bevestigd dat alle 180 opvarenden zijn omgekomen, zal 2022 volgens de VN de boeken ingaan als een van de dodelijkste jaren voor de islamitische Rohingya-vluchtelingen sinds 2014. Tot nu zijn dit jaar al 200 Rohingya om het leven gekomen of vermist geraakt op zee, de huidige 180 vermisten niet meegerekend.
Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal Rohingya dat Bangladesh probeert te ontvluchten dit jaar vijf keer zo hoog als een jaar geleden. De VN zegt dat de aantallen weer ongeveer op hetzelfde niveau zijn als voor de coronacrisis.
De afgelopen weken nemen de berichten over gevluchte Rohingya toe. Gisteren kwamen 57 vluchtelingen aan land in een vissersdorp in de Indonesische provincie Atjeh in het noorden van Sumatra, vele honderden kilometers over zee vanaf Bangladesh. Volgens de lokale autoriteiten hebben inwoners van het dorp de Rohingya geholpen om vanaf hun houten boot aan land te komen.
Eerder deze maand riep de UNHCR landen in Zuidoost-Azië dringend op om de Rohingya-vluchtelingen te helpen. Volgens de vluchtelingenorganisatie dreven toen enkele honderden vluchtelingen op zee, verdeeld over verschillende boten. Vorige week werden voor de kust van Sri Lanka ruim honderd Rohingya gered.
Grootste vluchtelingenkamp ter wereld
De Rohingya werden in 2017 massaal verdreven uit het overwegend boeddhistische Myanmar, waar de Rohingya-moslims een minderheid vormen. Zo'n 1 miljoen vluchtelingen kwamen terecht in een kamp bij de stad Cox's Bazar, aan de zuidkust van Bangladesh.
Dat vluchtelingenkamp geldt inmiddels als het grootste ter wereld. De omstandigheden zijn er slecht, onder meer doordat mensen er dicht op elkaar leven en de hygiëne er ondermaats is. Twee jaar geleden werden duizenden vluchtelingen van Cox's Bazar overgebracht naar een klein eiland in de Golf van Bengalen.
NOS op 3 maakte in 2017 deze video over de Rohingya:
Internationale mensenrechtenorganisaties beschuldigen Myanmar van oorlogsmisdaden en genocide op de Rohingya-bevolking. Myanmarese militairen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan martelingen, verkrachtingen en moordpartijen.
Volgens de regering van Myanmar was de militaire operatie uitsluitend gericht tegen militante leden van de Rohingya.