Een covidslachtoffer gaat naar het ziekenhuis in Shanghai
NOS NieuwsAangepast

China stopt met melden covidcijfers

De Chinese Nationale Gezondheidscommissie stopt met de dagelijkse publicatie van covidcijfers. Een reden daarvoor is niet gegeven.

De commissie zegt dat "relevante covid-informatie" zal worden gepubliceerd door het Centrum voor Ziektepreventie, maar hoe vaak dat zal gebeuren en wat voor soort informatie zal worden gegeven, is niet duidelijk.

Eerder stopte China al met het registreren van besmettingen.

'Nul sterfgevallen'

De Gezondheidscommissie meldde al vier dagen op rij dat er geen nieuwe sterfgevallen waren. Ook gisteren zouden er geen covid-doden zijn gevallen in China.

Dat wordt gezien als zeer ongeloofwaardig. Het gezaghebbende Britse gezondheidsonderzoeksbedrijf Airfinity schat dat er in China meer dan een miljoen corona-infecties per dag zijn en dat er dagelijks 5000 mensen aan overlijden.

Sinds president Xi abrupt een eind maakte aan het extreem strenge zerocovidbeleid, ontvangt de Wereldgezondheidsorganisatie geen informatie meer over het aantal ziekenhuisopnames, maar Chinese staatsmedia geven toe dat het gezondheidssysteem onder grote druk staat.

Medisch personeel moet bij ziekte blijven werken en personeel dat met pensioen is, is gevraagd weer aan het werk te gaan. Ook bij crematoria worden overuren gemaakt.

Geen immuniteit

Door het strenge zerocovidbeleid van de afgelopen jaren hebben de Chinezen amper immuniteit opgebouwd. Bovendien zijn er betrekkelijk weinig mensen gevaccineerd en zijn de Chinese vaccins veel minder effectief dan de westerse vaccins.

Gevreesd wordt dat de covidpandemie nog aan kracht wint als binnenkort tientallen miljoenen Chinezen gaan reizen in verband met het Chinese nieuwjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl