NOS NieuwsAangepast

Opnieuw ongeregeldheden in Parijs na aanslag op Koerdisch centrum

In Parijs is het voor de tweede dag tot een confrontatie gekomen tussen de Franse politie en Koerden. Honderden Koerden kwamen aan het begin van de middag op Place de la République bijeen vanwege de aanslag gisteren op een Koerdisch centrum in de stad. Die kostte het leven aan drie Koerden, drie anderen raakten gewond.

De demonstranten eisen opheldering over de toedracht. De verdachte die gisteren werd opgepakt is een 69-jarige man die vorig jaar met een sabel migranten in Parijs aanviel.

Hij was net weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of hij een racistisch motief had.

Traangas en kapotte ramen

Het protest op Place de la République begon vreedzaam, maar de sfeer sloeg om toen sommige demonstranten het plein verlieten. Volgens een woordvoerder van de Koerdische democratische raad (CDK-F) gebeurde dat toen betogers werden uitgelokt door een langsrijdende auto met een Turkse vlag. Ook zouden de inzittenden een nationalistisch gebaar hebben gemaakt.

Op de Boulevard du Temple, in de buurt van het plein, werden volgens France TV Info zeker vier auto's omvergeworpen. Zeker één voertuig is in brand gestoken, net als verschillende vuilcontainers. De politie reageerde met traangas.

Daarna trok de groep verder in de richting van Place de la Bastille. Volgens Franse media werd er voorwerpen gegooid en werden ramen van bussen kapotgemaakt. De ongeregeldheden duurden zo'n twee uur. Daarna verspreidden de demonstranten zich weer.

Bij de demonstratie in Parijs braken rellen uit:

Botsingen in Parijs tussen Koerden en de politie

De demonstranten vinden dat de Koerdische gemeenschap in Frankrijk kwetsbaar is. Ze willen dat de aanslag van gisteren als een terroristische aanslag wordt aangemerkt. "Wij Koerden lopen gevaar", zei een woordvoerder tegen de Franse nieuwszender BFM TV. "Frankrijk moet ons beschermen."

Bijna tien jaar geleden werden in Parijs drie Koerdische vrouwen vermoord. De moord werd nooit helemaal opgehelderd. Er waren geruchten dat een Turkse geheime dienst erachter zat.

Extra bescherming

Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken heeft de politie in Frankrijk gisteren opgedragen om Koerdische gemeenschapscentra extra te beschermen.

Kort daarna werd het onrustig bij het cultureel centrum waar de aanslag gepleegd werd. Leden van de Koerdische gemeenschap zochten de confrontatie met de politie en riepen anti-Turkse leuzen.

Volgens de krant Le Monde zijn bij de onlusten van gisteren vijf agenten gewond geraakt:

Onrust bij plek van aanval in Parijs, politie zet traangas in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl