NOS NieuwsAangepast

Drie doden bij aanslag op Koerdisch centrum in Parijs

Bij een aanslag op een Koerdisch centrum in Parijs zijn drie doden gevallen. Ook worden er zeker drie gewonden gemeld, van wie er een in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Er is een verdachte gearresteerd en het gevaar is geweken, zegt justitie.

Volgens de Franse president Macron waren Koerden het doel van de aanslag. Hij sprak van 'een gruwelijke aanval'. De advocaat van het Koerdisch centrum laat weten dat alle drie de slachtoffers Koerden zijn.

Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken heeft de politie naar aanleiding van de schietpartij gevraagd om overal in Frankrijk Koerdische gemeenschapscentra extra te beschermen.

Onrust

Kort na de aankondiging van Darmanin werd het onrustig bij de plek van het cultureel centrum. Leden van de Koerdische gemeenschap zochten de confrontatie met de politie en riepen anti-Turkse leuzen.

Volgens de krant Le Monde zijn vijf politieagenten gewond geraakt.

Er werden onder meer stenen en spijkers gegooid naar de politie, die reageerde met traangas:

Onrust bij plek van aanval in Parijs, politie zet traangas in

Burgemeester Hidalgo liet via Twitter weten dat Koerden, waar dan ook, in vrede moeten kunnen wonen. "Parijs staat meer dan ooit aan hun zijde." De dader is volgens haar een extreemrechtse activist die alleen heeft gehandeld.

Verdachte

De verdachte is een man van 69, die al bekend was bij de autoriteiten. Volgens verschillende Franse media had hij vorig jaar een migrantenkamp aangevallen.

Minister Darmanin zegt dat er nog onderzoek wordt gedaan naar het motief van de schutter. Hierbij wordt onder andere gekeken naar mogelijk racistische beweegredenen.

De plek waar de schietpartij plaatsvond:

De plek waar de schietpartij plaatsvond.

Het incident vond plaats in de Rue d'Enghien, in de buurt van het treinstation Gare du Nord. Volgens een stadsdeelbestuurder werd er niet alleen geschoten bij het Koerdisch cultureel centrum, maar ook bij een restaurant en een kapper.

Hulpdiensten rukten massaal uit. Burgemeester Hidalgo bedankt op Twitter de politie voor de "cruciale interventie". Ook zegt zij dat haar gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.

Doden bij schietpartij Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl