Een vrouw trotseert de kou in Chicago
NOS Nieuws

Biden waarschuwt Amerikanen voor extreme kou: 'Dit is ernstig'

President Biden heeft Amerikanen gewaarschuwd dat het de komende dagen nog kouder gaat worden. "Dit is niet zoals toen je kind was en het een dagje sneeuwde", zei hij in een briefing met medewerkers van het Witte Huis. "Dit is ernstig."

Komend weekend worden extreem lage temperaturen verwacht in de hele Verenigde Staten met temperaturen die op enkele plekken kunnen dalen tot -45 graden. In meer dan de helft van de staten zijn gisteren en vandaag weerwaarschuwingen afgegeven voor het koude weer, harde wind en sneeuwval.

Vliegverkeer ligt plat

Meerdere grote vliegvelden hebben in totaal meer dan 5300 vluchten geannuleerd. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zeggen geen extra kosten te rekenen voor het wijzigen van vluchten. In sommige staten ligt ook het vrachtverkeer stil.

Het Amerikaanse meteorologisch instituut verwacht dat het de koudste Kerstmis in decennia wordt. "Het wordt een winter zoals we die maar eens per generatie zien."

President Biden roept iedereen op om de waarschuwingen voor de kou en het extreme weer serieus te nemen:

President Biden: 'Neem deze storm heel serieus'

De weerdiensten zeggen dat er later vandaag mogelijk een zogenoemde bomb cyclone kan ontstaan. Die term wordt gebruikt wanneer er harde winden ontstaan als de luchtdruk in korte tijd lager wordt. Aan de oostkust waarschuwen de diensten voor een "levensbedreigende koude wind".

Op sommige plekken kunnen sneeuwstormen ontstaan. Experts waarschuwen dat blote huid met deze kou binnen vijf tot tien minuten kan bevriezen.

Zo'n 200 miljoen Amerikanen krijgen met het barre weer te maken. Zo ook in Florida waar de koudste Kerstmis in dertig jaar wordt verwacht. Maar ook in andere zuidelijke staten wordt het koud. In de Texaanse stad El Paso zakt de temperatuur tot zo'n -9,5 graden.

In die stad verblijven veel ongedocumenteerde immigranten die de grens met Mexico zijn overgestoken. Veel van die mensen slapen op straat, meldt de BBC, die een migrant uit Venezuela sprak die in een busstation sliep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl