Een man in Utah maakt zijn oprit sneeuwvrij
NOS Nieuws

Extreme kou treft VS, sneeuwstormen zetten mogelijk streep door kerstplannen

Een groot deel van de Verenigde Staten krijgt de komende dagen te maken met arctische omstandigheden. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse meteorologisch instituut. Tot en met de Kerstdagen breidt de kou zich uit over het land en op sommige plaatsen komt het tot een heuse sneeuwstorm. Het wordt mogelijk de koudste Kerst in tientallen jaren in het land.

Zo'n 200 miljoen Amerikanen worden erdoor getroffen. Met de feestdagen in aantocht zullen veel binnenlandse reizen bemoeilijkt of zelfs onmogelijk worden door sneeuwval en harde wind.

Veel Amerikanen zagen hun vlucht al geannuleerd worden:

Kerst in gevaar? Sneeuwval zorgt voor problemen in VS

Bruggen en wegen bevriezen en de extreme kou vormt een groot gevaar voor mensen die vast komen te zitten in een sneeuwstorm. Naar schatting 113 miljoen Amerikanen willen vanaf morgen meer dan 80 kilometer reizen voor hun kerstbestemming, maar het is dus de vraag of dat gaat lukken.

Noodtoestand

Komend weekend breidt de kou zich uit naar het zuiden van het land, met temperaturen ver onder nul tot aan de kust van de Golf van Mexico. Volgens de National Weather Service zullen op Kerstavond in elke Amerikaanse staat op het vasteland temperaturen van -20 graden worden gemeten. North Carolina en Kentucky hebben de noodtoestand uitgeroepen, ook veel andere staten bereiden zich voor op de kou.

In de noordelijke Rocky Mountains en Great Plains, bij de grens met Canada, zijn temperaturen van 40 graden onder het gemiddelde mogelijk. Ook moet daar volgens het instituut rekening worden gehouden met "levensbedreigende koude winden" van wel 45 graden onder nul.

Op de luchthaven van Denver daalde de temperatuur gisteren in een uur tijd van 5 graden boven nul naar 15 graden onder nul, een record op die locatie. Gisteren annuleerde de luchthaven al zeker 145 vluchten vanwege de sneeuw, wind en lage temperaturen.

Vandaag zullen dat er naar verwachting minstens 219 zijn. Ook andere vliegvelden schrappen vluchten en ook bus- en treindiensten, zoals de nationale spoorwegmaatschappij Amtrak, hebben tientallen reizen geannuleerd.

Vliegmaatschappijen als Delta Airlines, United Airlines en American Airlines rekenen geen extra kosten voor het wijzingen van vluchten naar aanleiding van de extreme omstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl