Boris Becker tijdens het interview waarin hij openhartig vertelt over zijn gevangenschap
NOS Sport

Becker praat over periode in gevangenis: 'Iemand wilde mij vermoorden'

Nog nooit voelde hij zich zo eenzaam en er was zelfs een medegedetineerde die hem wilde vermoorden. Voormalig toptennisser Boris Becker doet na zijn vrijlating geëmotioneerd zijn verhaal over zijn tijd in de Engelse gevangenis.

De 55-jarige Becker was bang, zo vertelde hij in een uitgebreid interview met de Duitse televisiezender Sat 1. Bang om tijdens een douche te worden aangevallen door een medegevangene. Of bang om een cel met iemand te moeten delen, met het risico te worden aangevallen.

"Er was een man die me wilde vermoorden", zegt Becker tijdens het gesprek. "Hij vertelde me exact wat hij met me wilde doen." De oud-tennisser riep vervolgens om hulp en kreeg die van een aantal 'bevriende' medegevangenen.

Excuses

De bewaking kwam volgens de Duitser op dat moment nauwelijks in actie. De belager kwam tot inkeer nadat hij zich had gerealiseerd dat hij de positie van Becker had onderschat. Hij bood volgens Becker een dag later zijn excuses aan en kuste zelfs de hand van de voormalig Wimbledon-winnaar.

De gevallen tenniskampioen is openhartig en toont berouw. Dat is ook niet heel vreemd, aangezien Becker naar verluidt 500.000 euro voor het interview heeft gekregen. En geld was de hoofdreden waarom Becker in april een celstraf van 2,5 jaar kreeg.

Boris Becker en zijn vrouw Lilian in april bij aankomst bij de rechtszaal in Londen

Becker werd in 2017 failliet verklaard. Hij was in de problemen gekomen door een niet afgeloste lening van 4,2 miljoen euro voor zijn villa in Mallorca. De rechter achtte het bewezen dat Becker na diens faillissement een deel van zijn miljoenenvermogen achterhield voor de curator, door onder meer geld naar andere rekeningen over te maken.

De Duitser werd uiteindelijk na acht maanden vervroegd vrijgelaten, dankzij een regeling waar buitenlandse gevangenen in een Britse gevangenis voor in aanmerking kunnen komen.

'Natuurlijk was ik schuldig'

"Natuurlijk was ik schuldig", vertelt Becker in het interview. Het leven in de gevangenis was volgens hem zwaar. "In de gevangenis ben je niemand. Je bent een nummer. De mijne was A2923EV. Ik werd geen Boris genoemd. Het interesseert hen helemaal niets wie je bent."

Becker gaf in de gevangenis conditietraining en leerde Engels, wiskunde en Griekse filosofie. Het gevoel toen voor het eerst in zijn cel de deur dichtviel en hij tussen vier muren zat opgesloten, heeft veel met hem gedaan. "Dat was het eenzaamste moment dat ik ooit meemaakte."

"Ik had ook voor het eerst in mijn leven honger", vertelde Becker, die naar eigen zeggen veelal rijst en aardappelen voorgeschoteld kreeg en mede daardoor zo'n zeven kilo is afgevallen.

Boris Becker in 2015 als coach van Novak Djokovic

Becker kreeg om de twee weken bezoek van zijn vrouw en ook zijn twee oudste zonen kwamen langs. Hij wilde niet dat zijn jongste twee kinderen hem zo zagen. Becker ontving veel steun uit de sportwereld. Zo schreef landgenoot en voormalig rivaal Michael Stich hem een brief van drie bladzijden.

Liverpool-trainer Jurgen Klopp wilde volgens Becker zijn landgenoot eveneens met een bezoek in de gevangenis een hart onder de riem steken. Klopp kreeg uiteindelijk uit veiligheidsoverweging geen toestemming. De gevangenis wilde geen onrust veroorzaken.

Voorlopig geen Wimbledon

Becker noemt Miami of Dubai als mogelijke nieuwe woonplaats om zijn leven weer helemaal op de rit te krijgen. Zijn werkzaamheden als tenniscommentator bij de BBC tijdens Wimbledon zitten er voorlopig niet in: Becker mag de komende tien jaar Groot-Brittannië niet in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl