Sam Bankman-Fried vandaag nadat hij is vrijgelaten
NOS Nieuws

Oprichter FTX verlaat gevangenis, na betalen van 250 miljoen borg

Met het betalen van de grootste borgsom ooit heeft oprichter Sam Bankman-Fried van de omgevallen cryptobeurs FTX de gevangenis verlaten. Bankman-Fried kwam over de brug met een obligatiepakket ter waarde van 250 miljoen dollar (236 miljoen euro).

De 30-jarige Amerikaan zal zijn strafproces nu onder huisarrest afwachten in het huis van zijn ouders in Palo Alto, Californië. Aanklagers hebben hem beschuldigd van het stelen van miljarden dollars van klanten van FTX.

De multimiljardair stemde eerder deze week nog in met een uitlevering van de Bahama's naar de Verenigde Staten. Hij werd vorige week opgepakt. Bankman-Fried woont op de Bahama's, en ook het hoofdkantoor van FTX was daar gevestigd.

Failliet verklaard

FTX, waar gebruikers een cryptorekening konden openen en coins konden verhandelen, werd vorige maand failliet verklaard. Het bedrijf kwam in problemen toen cryptokoersen kelderden en er massaal geld werd opgenomen.

Miljarden van klanten die bij het bedrijf waren gestald, bleken verdwenen. De FTX-oprichter zou 10 miljard dollar aan klantengeld van het platform overgeboekt hebben naar zijn eigen investeringsbedrijf Alameda, en daarvan zou 10 procent spoorloos zijn. Er lopen inmiddels verschillende onderzoeken naar het bedrijf.

Het FTX-schandaal leidde tot veel opschudding op de beurs. Cryptobedrijven als Coinbase, Riot Blockchain en Marathon Digital leverden begin november, toen Bankman-Fried opstapte en FTX om uitstel van betaling vroeg, in de openingshandel op Wall Street tot bijna 5 procent aan waarde in.

De volgende zitting in de zaak is begin januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl