Het gezicht van Sam Bankman-Fried en het logo van FTX
NOS NieuwsAangepast

Gearresteerde crypto-baas aangeklaagd door Amerikaanse beurswaakhond

Sam Bankman-Fried, de gearresteerde oprichter van cryptobeurs FTX, heeft investeerders jarenlang bedrogen. Dat staat in een aanklacht van toezichthouder SEC en het Openbaar Ministerie van New York.

Bankman-Fried haalde bij investeerders meer dan 1,8 miljard dollar op. "Zonder medeweten van de investeerders orkestreerde Bankman-Fried een grote jarenlange fraude waarbij miljarden dollars aan klanttegoeden werden gebruikt voor persoonlijk gewin en voor de groei van zijn eigen imperium", schrijft de SEC.

Later op de dag volgde ook de aanklacht van het OM. De New Yorkse aanklager Damian Williams zegt dat de schimmige praktijken van de ondernemer deel uitmaken van "een van de grootste financiële fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis".

Vannacht werd Bankman-Fried gearresteerd op de Bahama's, waar FTX is gevestigd. Vandaag verscheen hij voor de rechter, waar hij zei uitlevering naar de Verenigde Staten te zullen aanvechten.

Volgens de SEC en het OM heeft Bankman-Fried vanaf het begin klanttegoeden doorgesluisd naar zijn beleggingsfonds Alameda Research en gebruikte hij dit geld om geheime investeringen te doen, onroerend goed te kopen en grote politieke donaties te doen. In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS in november doneerde hij zo'n 37 miljoen dollar aan voornamelijk Democratische kandidaten.

Risicomaatregelen

Bankman-Fried heeft volgens de aanklachten tegen bestaande en potentieel nieuwe investeerders gezegd dat zijn handelsplatform uitstekende risicomaatregelen nam om klanten te beschermen. Ook zei hij dat zijn eigen beleggingsfonds geen aparte behandeling kreeg op het platform. Dat klopt niet, stelt de SEC: de risicomaatregelen golden niet voor het beleggingsfonds.

Alameda Research kreeg volgens de toezichthouders daarnaast carte blanche om gebruik te maken van tegoeden van FTX-klanten om te handelen en "voor alle andere doeleinden die Bankman-Fried geschikt achtte".

De 30-jarige oprichter van FTX ruimde vorige maand onder grote druk het veld. De interim-topman liet een week later weten dat hij niet eerder zo'n grote puinhoop bij een bedrijf had aangetroffen.

Bankman-Fried zou vandaag door het Amerikaanse Congres worden gehoord over FTX. Zijn arrestatie haalt daar een streep door. De interim-topman van het bedrijf wordt wel gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl