NOS Nieuws

Geen litteken, maar sieraad: stichting geeft gratis tattoos na borstamputatie

Vrouwen die hun borsten moesten laten weghalen vanwege borstkanker houden daar vaak grote littekens aan over. Iets wat bij veel vrouwen voor schaamte zorgt. Stichting Tittoo.org probeert die littekens om te zetten naar iets moois door gratis tatoeages aan te bieden aan vrouwen die dit hebben meegemaakt. Een sieraad in de vorm van een tattoo. Vandaag werd de eerste gratis tattoo gezet.

De stichting onderhoudt een groeiend netwerk vol Europese artiesten, die ervaring hebben met tattoos na borstkanker. Ieder jaar zullen vrouwen in oktober dagenlang kosteloos een tattoo kunnen laten zetten door zo'n artiest.

Aandacht voor de tattoo, niet de littekens

Oprichter Myriam Scheffer uit Harderwijk is de stichting afgelopen zomer gestart. "Inmiddels is die uitgegroeid tot een officieel goed doel met een driekoppig bestuur. Er moet nog veel gebeuren, maar door de ontzettend enthousiaste reacties kunnen we dit jaar afsluiten met deze eerste tattoo."

De 56-jarige Jacqueline van Schaik was vandaag de gelukkige. "Ik merk dat als ik nu in de spiegel kijk, ik naar de mooie tattoo kijk, en niet naar de littekens die eronder zitten", zei Van Schaik in het NOS Radio 1 Journaal.

De tattoo van Jacqueline:

  • Stichting Tittoo.org
  • Stichting Tittoo.org
  • Stichting Tittoo.org

Er is veel schaamte op dit gebied en er zijn een heleboel vrouwen die verborgen verdriet hebben, zegt Van Schaik. "In de maatschappij is het vaak zo dat je als vrouw als incompleet wordt gezien als je geen borsten meer hebt. Daardoor voelen vrouwen met deze littekens zich geen vrouw meer."

Jaarlijks wordt in Nederland bij duizenden vrouwen borstkanker vastgesteld. In sommige gevallen is amputatie van de borsten de enige optie. Na een amputatie kan een vrouw kiezen voor een borstreconstructie.

Van Schaik koos ervoor 'om plat te blijven'. "Reconstructies zijn best heftig en zwaar. Er kunnen soms ook complicaties ontstaan. Dat geeft uiteindelijk alleen maar meer littekenweefsel en ellende."

Drama, kleur en groot

Haar tattoo, een tak met bloemen, blaadjes en een vlinder, loopt vanaf haar schouder via haar borst naar beneden. Groot, vol met drama en kleur.

Lángs de littekens, een belangrijk detail. Daarom is het belangrijk dat de artiesten ervaring hebben met dit soort tattoos. "De artiest moet er rekening mee houden dat hij niet over het littekenweefsel heen tatoeëert, er moet met het lijf mee worden getatoeëerd. We hebben ook eerst de tatoeage getekend, rekening houdend met de littekens", zegt Van Schaik.

De tattoo van Barbara:

Ook Barbara Labrie benoemt hoe belangrijk de artiest is. "Je moet echt iemand hebben die ervaren is met littekenweefsel. Zeker bij vrouwen die ook bestraald zijn, die hebben vaak meerdere huidsoorten."

Labrie kreeg vorig jaar voor de tweede keer borstkanker en moest toen haar borsten laten verwijderen. "De eerste keer had ik al de neiging om plat te gaan, en de tweede keer wisten de artsen dat ze me niet meer konden overtuigen."

Na de operatie besloot ze tijdens vakanties geen bikinitopje meer te dragen. "Ik heb namelijk geen borsten meer. Ik heb weinig moeite met open zijn over kanker. Je zag gewoon dat mensen schrikken. Dat je blikken krijgt."

Ik dacht: als er een plakplaatje op zit, dan zeg ik een beetje: je mag er naar kijken. Dat haalt het ongemakkelijke weg.

Barbara Labrie

Om ervoor te zorgen dat het geen issue meer zou zijn, besloot ze een tattoo te nemen. "Ik dacht: als er een plakplaatje op zit, dan zeg ik een beetje: je mag er naar kijken. Dat haalt het ongemakkelijke weg." Ook was de tattoo natuurlijk belangrijk voor haarzelf. Het voelde als onderdeel van een helingsproces. "Iets wat je zelf kiest, waar je trots op kan zijn."

Volgens Labrie is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor plat zijn en deze tatoeages. "Voor het fenomeen plat zijn, is geen behandelplan bij borstkanker. Iedereen weet dat je ervoor kan kiezen, maar het wordt weinig gestimuleerd in de medische wereld."

Terwijl het wel een oplossing voor veel vrouwen kan zijn. "Daarom is mijn advies: ga met ervaringsdeskundigen praten. Maak je eigen keuze." En weet dat er prachtige tattoos zijn voor bij je littekens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl