NOS SportAangepast

Net geen eindejaarsgoud Catharina bij World Masters, opnieuw brons Steenhuis

Net geen eindejaarsgoud Catharina bij World Masters, maar zilver

Op de slotdag van de World Masters, het prestigieuze eindejaarstoernooi in de judosport, heeft Simeon Catharina zich tevreden moeten stellen met zilver.

In de klasse tot 100 kilogram plaatste hij zich knap voor de finale, maar daarin boog de mondiale nummer vijftien voor de Georgiër Ilja Soelamanidze, de nummer vijf van de wereld.

Guusje Steenhuis wist in Jeruzalem brons te veroveren. Jur Spijkers had daar ook uitzicht op, maar bleef met lege handen staan.

Steenhuis wint weer brons op World Masters, Spijkers grijpt net mis

Catharina en Soelamanidze gaven elkaar in de finale lange tijd niks toe. Catharina kreeg twee strafjes, maar wist er een verlenging uit te slepen. Daarin vielen beiden aan, maar viel voor Catharina met een derde straf het kwartje de verkeerde kant op.

De Nederlander was in de kwartfinales nog de sterke Canadees Kyle Roscoe Reyes, nummer zeven van de wereld, de baas geweest. In de halve finales won hij met groot gemak van de Belg Toma Nikiforov (achtste).

In dezelfde klasse is Michael Korrel de nummer een van de wereld, maar hij stelde teleur. De winnaar van de Masters in 2019 kon in de kwartfinales (tegen de Arabier Dzhafar Kostoev) en in de herkansing (tegen de Israëliër Peter Paltchik) niet overtuigen.

Opnieuw brons voor Steenhuis

Steenhuis wist voor de vierde keer in haar carrière brons te veroveren bij de World Masters in de klasse tot 78 kilogram. In een slijtageslag was ze de Française Madeleine Malonga met ippon de baas.

Guusje Steenhuis

Steenhuis, de nummer vijf op de wereldranglijst, en Malonga, de nummer drie, troffen elkaar al voor de achtste keer. Vijf keer stapte Steenhuis als winnares van de tatami.

Voor de derde zege van dit jaar op de wereldkampioene van 2019 moest Steenhuis diep gaan. Met vier tellen op de klok ontving Malonga haar derde strafje. Steenhuis kreeg er twee.

Onderweg naar de strijd om brons moest Steenhuis eerder diep gaan in de herkansing tegen de Chinese Ma Zhenzhao, die eerder de Nederlandse Natascha Ausma had uitgeschakeld. Malonga versperde Karen Stevenson de weg tot de halve finales.

Marit Kamps verloor in haar klasse, +78 kilogram, haar eerste partij van de Chinese Xu Shiyan.

Spijkers loopt brons mis

In de zwaarste categorie (+100 kilogram) verloor Jur Spijkers in de strijd om het brons van de Japanner Kokoro Kageura. De Europees kampioen incasseerde tegen de wereldkampioen van 2021 al snel een strafje en daar kwam in de slotfase ook nog een waza-ari bij.

Geen medaille voor Jur Spijkers

Spijkers, de nummer vijf van de wereld, sloeg tegen de Oostenrijker Stephan Hegyi en de Oekraïner Jakiv Chammo toe in de extra tijd, maar lag in de halve finales tegen de Japanner Tatsuru Saito na zes seconden al op zijn rug.

In dezelfde klasse kwamen Roy Meyer en Jelle Snippe niet verder dan de tweede ronde. In de klasse tot 90 kilogram werd Nederland vertegenwoordigd door Noël van 't End en Jesper Smink. De wereldkampioen van 2019 strandde in de eerste ronde tegen de Israëliër Li Kochman, Smink verloor een ronde later van de Georgiër Beka Gviniasjvili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl