NOS SportAangepast

Kroatisch voetje kost Polling brons bij Masters, Van Dijke en De Wit klaar

Polling grijpt naast brons bij Masters na slimme overname Kroatische

Kim Polling heeft het jaar van haar terugkeer niet kunnen afsluiten met een bronzen medaille bij de World Masters in Jeruzalem, prestigieuze eindejaarstoernooi waar per categorie alleen de beste 36 judoka's van de ranking aan mee mogen doen.

In de klasse tot 70 kilogram leek ze de strijd om het brons tegen de Kroatische Lara Cvjetko in haar voordeel te beslechten, maar in de verlenging ging het toch nog mis. Polling zette een opofferingstechniek (sutemi) in om haar opponente, die al twee strafjes achter haar naam had staan, op haar rug te krijgen.

Maar Cvjetko counterde met een subtiele voetbeweging, haakte Polling en nam zo de aanval over. Dat Polling op haar zij belandde was daardoor meteen goed voor een waza-ari. Waarschijnlijk voelde Polling niet eens dat ze gehaakt werd en dus reageerde ze vol verbazing op de beslissing van de scheidsrechter.

Ook haar coach Garmt Zijlstra vond dat Polling niet helemaal op haar zij belandde en was het niet eens met de uitkomst, maar die bleef wel staan.

Terug op het hoogste podium

Polling greep tot haar grote teleurstelling naast deelname aan de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar. Ondanks een arbitragezaak bleef NOC*NSF bij de beslissing om Sanne van Dijke af te vaardigen.

Terwijl Van Dijke zich naar brons knokte, overwoog de 31-jarige Polling zelfs helemaal te stoppen met judo. "Ik dacht: zo wil ik niet eindigen", blikte ze twee maanden geleden terug op dat moment, "maar ik wil nog liever moeder worden."

Samen met haar Italiaanse vriend Andrea kreeg Polling in mei een stralende dochter en half oktober keerde ze in wedstrijdverband terug op de tatami.

Verslaggever Matthijs Weststrate sprak half oktober met Polling, met dochter op schoot, over haar aanstaande rentree op de judomat.

Polling is niet gestopt, maar juist terug als judoka: 'Met een kleine erbij'

In Jeruzalem toonde Polling weer helemaal op niveau te zijn door in de kwartfinales wereldkampioene Barbara Matic te verslaan. In de halve finales kwam ze tekort tegen de sterke Française Marie-Eve Gahie.

Gahie verloor op haar beurt de finale na een golden score van de Oostenrijkse Michaela Polleres.

Diskwalificatie Van Dijke

Sanne van Dijke werd in de kwartfinales gediskwalificeerd. Bij de mannen verloor Frank de Wit teleurstellend in de tweede ronde van de klasse tot 81 kilogram. Vorig jaar was hij nog verliezend finalist.

Van Dijke, de nummer een van de wereld, stond in de kwartfinales tegen Michaela Polleres met een waza-ari voor, toen ze met beide handen de arm van haar tegenstandster op onreglementaire wijze vastpakte. Door haar diskwalificatie liep ze eveneens de strijd om het brons mis.

Hilde Jager was de derde Nederlandse in de klasse tot 70 kilogram. Zij verloor in de tweede ronde. Dat overkwam Joanne van Lieshout en Geke van den Berg ook in de klasse tot 63 kilogram.

Teleurstelling De Wit

Bij de mannen had De Wit een makkie in de eerste ronde, omdat zijn tegenstander niet op kwam dagen. In de tweede ronde wachtte de Italiaan Giovanni Esposito, tegen wie hij twee van de vier vorige ontmoetingen had gewonnen.

In de extra tijd zag de jury een waza-ari in een actie van de Italiaan, waar De Wit het overduidelijk niet mee eens was. De score bleef echter staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl