Servais Knaven
NOS Wielrennen

Van Froome en Bernal naar Knaven & Knaven: ploegleider Servais stapt in familieproject

Van Froome, Thomas en Bernal naar Knaven, Knaven en Knaven. Het lijkt een grote stap en dat is het ook. Twaalf jaar lang was Servais Knaven de man in de auto achter Tourwinnaars als Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal.

Als ploegleider van de rijkste ploeg ter wereld was Knaven - met de in 2020 overleden Nicolas Portal - de rustige strateeg in de hectiek van de grootste wielerkoersen.

Vanaf komend seizoen doet Knaven een stapje terug in de wielerhiërarchie. Of eigenlijk meer dan één stapje terug. Knaven gaat namelijk aan de slag als sportief en technisch manager van de vrouwenploeg AG Insurance-Soudal-QuickStep.

Een overstap vergelijkbaar met een coach van Manchester City die aan de slag gaat bij de vrouwen van ADO Den Haag. Toch is het eigenlijk ook best logisch dat Knaven deze keuze heeft gemaakt. Hij gaat namelijk aan de slag bij de wielerploeg van zijn vrouw en dochters.

Na zijn eigen succesvolle profloopbaan (met onder meer Parijs-Roubaix en een ritzege in de Tour op zijn erelijst) zat Knaven als ploegleider op de eerste rij bij de Tourzeges van Bradley Wiggins, Froome (vier keer), Thomas en Bernal.

Afgelopen voorjaar kwam een persoonlijke droom in vervulling met de zege van Dylan van Baarle in Parijs-Roubaix, de eerste zege in de vermaarde klassieker van de Britse miljoenenploeg.

Ploegleider Knaven emotioneel door zege Van Baarle: 'Heel bijzonder'
Britt Knaven (rechts) rijdt op een Belgische licentie werd dit jaar derde bij de BK tijdrijden.

Na zijn zege in Parijs-Roubaix van 2001 gingen we op visite bij het gezin Knaven. Servais blikt terug met zijn dochter Britt op schoot.

2001: Servais Knaven na zijn zege in Parijs-Roubaix, met dochter Britt op schoot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl