NOS Nieuws

Beroepsverbod van drie jaar voor bankmedewerker die 2 ton verduisterde

Een oud-bankmedewerker mag drie jaar zijn beroep niet uitoefenen omdat hij bijna 200.000 euro heeft gestolen. Volgens de Tuchtcommissie Banken is het voor het eerst dat de commissie deze zwaarste straf voor de overtreding van de bankierseed oplegt.

De man werkte vanaf eind augustus 2018 bij de niet bij naam genoemde bank. In december 2019 en januari 2020 boekte hij grote bedragen van de rekening van erfgenamen van een overleden klant over naar zijn eigen rekening en die van anderen. Ook nam hij geld op met een pinpas.

Collega liet zich omkopen

Om niet op te vallen, vervalste hij bankafschriften. Ook veranderde hij het telefoonnummer van de erfgenamen in de banksystemen, zodat zijn collega's moeilijker contact met hen konden opnemen.

Een collega die de verdachte transacties toch waren opgevallen, wilde tegen betaling van 13.000 euro wel zijn mond houden. Hij kreeg afgelopen zomer daarvoor al een beroepsverbod van anderhalf jaar.

De nu veroordeelde man werd in augustus 2020 op staande voet ontslagen. Hij verklaarde tegen zijn werkgever dat hij het geld had gebruikt om schulden af te lossen. Verder wordt hij ook nog vervolgd en de geleden schade wordt op hem verhaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl