Voormalig ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen ondertekent de bankierseed
NOS Nieuws

Beroepsverbod voor bankier wegens overtreden bankiers-eed

De tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken heeft een bankier een beroepsverbod voor zes maanden opgelegd wegens het overtreden van de bankiers-eed. De tuchtcommissie acht bewezen dat de vrouw "niet integer en zorgvuldig gewerkt heeft en de regels die voor het werk bij een bank gelden heeft overtreden."

De bankmedewerker had klantgegevens van meerdere personen ingekeken zonder zakelijke reden. Daarmee is het vertrouwen van klanten geschonden, omdat zij die erop moeten kunnen rekenen dat er met hun gegevens vertrouwelijk wordt omgegaan. De tuchtcommissie wil niet zeggen bij welke bank de vrouw werkte.

Het beroepsverbod is maar voor zes maanden, omdat de vrouw inmiddels is ontslagen en in twee registers van de banken is opgenomen. Daardoor kan ze voor lange tijd niet werken in de financiële sector. De veroordeling door de tuchtrechter is een soort strafblad en dat weegt op zich eigenlijk zwaarder dan de feitelijke opgelegde strafmaatregel.

Bankpas blokkeren

In twee andere tuchtzaken heeft de tuchtcommissie een klacht gegrond verklaard maar geen maatregel opgelegd en een andere klacht niet-ontvankelijk verklaard.

Een bankmedewerker schond de bankiers-eed door de bankpas en rekening van een klant van de bank te blokkeren om zo de klant te dwingen contact op te nemen. Daarmee heeft hij het klantenbelang onvoldoende centraal gesteld. De situatie werd vrij snel hersteld na een klacht van de klant. Bank en bankmedewerker hebben hun excuses aangeboden.

De wettelijk verplichte bankiers-eed is sinds 1 april 2015 van kracht en moet door alle 90.000 bankmedewerkers worden afgelegd en ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl