Vuurwerkvondst over de grens in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Politie doet opnieuw grote vuurwerkvondst over de Duitse grens

De politie heeft in Duitsland opnieuw een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk in beslag genomen, dat bestemd was voor de Nederlandse markt. Het gaat naar schatting om 250.000 kilo.

Het vuurwerk lag opgeslagen in bunkers op een voormalig militair complex in Ochtrup, vlak over de grens bij Enschede. Volgens de politie was het vuurwerk bedoeld voor illegale verkoop aan Nederlandse particulieren.

Er zijn twee mensen aangehouden. "De verdachten probeerden de regels te omzeilen door te vragen om een Kamer van Koophandel-inschrijving en te doen alsof er sprake is van professionele handel", zegt officier van justitie Danielle van Ieperen.

In werkelijkheid waren de afnemers geen professionals, maar "huisvaders en illegale handelaars". De verdachten zouden het hele jaar zwaar en gevaarlijk vuurwerk hebben aangeboden dat zowel in Nederland als in Duitsland niet is toegestaan.

Ze deden dat via een website, waarna het vuurwerk kon worden opgehaald bij winkels net over de grens in Duitsland. De winkelvoorraad is in beslag genomen.

Volgens de politie zijn er doorzoekingen bij de verdachten in Den Haag, Enschede en Haaksbergen. Ook in Duitsland zijn invallen geweest in vier vuurwerkwinkels, een afhaalpunt en twee adressen van bedrijven van de verdachten.

Een deel van het vuurwerk dat vandaag in Duitsland in beslag is genomen

De politie in Den Haag begon het onderzoek een jaar geleden, na een anonieme tip. Het is al de tweede grote vondst over de grens dit jaar.

In november maakte de politie een vangst van 350.000 kilo bekend. Het vuurwerk was de maanden ervoor op verschillende plekken in beslag genomen, in bunkers maar ook in een boerenschuur.

De politie houdt drie mannen uit Nieuwegein verantwoordelijk voor deze voorraad. Zij zouden een soort groothandel hebben gevormd voor illegaal vuurwerk in Nederland. De politie sprak toen van het "topsegment van de criminele vuurwerkhandel".

Rellen

Vuurwerk voor de Nederlandse markt, zowel legaal als illegaal, ligt voor een groot deel opgeslagen in Duitsland. Daar zijn veel oude bunkers die gebruikt worden voor het bewaren van vuurwerk. Van daaruit worden kleinere partijen naar Nederland gebracht.

De politie zegt dat zwaar illegaal vuurwerk niet alleen rond de jaarwisseling in Nederland wordt afgestoken, maar ook vaak wordt gebruikt bij ongeregeldheden zoals voetbalrellen. Ook wordt het vuurwerk gebruikt voor aanslagen in het criminele circuit en bij het opblazen van geldautomaten.

De politie zegt de afgelopen jaren extra te hebben geïnvesteerd in internationale samenwerking en opsporing om de illegale handel in vuurwerk bij de bron aan te pakken. Vorige maand is in Nederland ook een handelaarsnetwerk op Telegram platgelegd.

In beslag genomen illegaal vuurwerk in Nederland

2022 (tot nu toe) 89.000 kilo
2021 206.000 kilo
2020 123.000 kilo
2019 61.000 kilo
2018 57.000 kilo
2017 40.000 kilo

Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast in Nederland ligt deze maand op 4500. Vorig jaar kreeg de politie in heel december zo'n 7800 meldingen.

Nieuw dit jaar is dat melders ook de locatie van de overlast moeten doorgeven. Volgens de politie kan het totaal aantal meldingen daardoor afnemen, omdat niet iedereen de exacte locatie weet. Met de gegevens zegt de politie gerichter toezicht te kunnen houden op plekken waar veel overlast wordt ervaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl