Harvey Weinstein bij een zitting in oktober
NOS NieuwsAangepast

MeToo-gezicht Weinstein ook in tweede rechtszaak veroordeeld

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is ook in een tweede rechtszaak schuldig bevonden aan verkrachting. De 70-jarige Weinstein stond in Los Angeles terecht voor meerdere gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Twee jaar geleden kreeg hij van de rechtbank in New York al 23 jaar cel opgelegd voor verkrachting en aanranding.

De jury kwam na twee weken beraad tot het oordeel dat Weinstein een Italiaans model en actrice heeft verkracht. Ze zegt dat hij tijdens een filmfestival in Los Angeles in 2013 onaangekondigd aan de deur van haar hotelkamer stond. Ze liet hem binnen, waarna hij haar tot seks dwong. De actrice zei dat ze zich probeerde te verzetten, maar dat Weinstein niet wilde luisteren.

Weinstein kan in deze zaak tot 24 jaar gevangenisstraf krijgen. De rechter bepaalt op een later moment de strafmaat.

Tweemaal geen veroordeling en een keer vrijspraak

In de zaak werden ook nog drie andere beschuldigingen behandeld. Documentairemaakster Jennifer Siebel Newsom, echtgenote van gouverneur Gavin Newsom van Californië, verklaarde geëmotioneerd dat Weinstein haar in 2005 in haar hotelkamer verkracht had. En model Lauren Young zei dat de filmproducent haar in 2013 had aangerand op haar hotelkamer.

De jury kon het bij die beschuldigingen niet unaniem eens worden over een veroordeling. Weinstein werd daarnaast vrijgesproken van seksuele geweldpleging op een masseuse die hem in 2010 had behandeld.

Weinstein ging na zijn veroordeling in New York in hoger beroep, maar de rechter gaf de slachtoffers opnieuw gelijk. Volgend jaar dient de zaak voor de hoogste rechter in de staat. De kans is groot dat de voormalig filmproducent ook in Los Angeles in beroep gaat.

Begin van MeToo-beweging

De Hollywood-producent werd in het najaar van 2017 door diverse actrices beschuldigd van seksueel geweld. The New York Times en tijdschrift The New Yorker brachten de aantijgingen van onder meer actrices Rose McGowan en Ashley Judd als eerste naar voren. Daarna kwamen tientallen andere vrouwen, onder wie Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie, naar buiten met verhalen over seksueel overschrijdend gedrag door Weinstein.

De onthullingen leidden op sociale media tot wat bekend is komen te staan als de MeToo-beweging. Vrouwen deelden maandenlang in groten getale hun ervaringen met seksueel wangedrag door (machtige) mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl