NOS SchaatsenAangepast

Jonkie Stolz haalt weer uit, Krol tweede op 1.000 meter in Calgary

Amerikaan Stolz wint 1.000 meter bij de wereldbeker in Calgary

Het Amerikaanse talent Jordan Stolz heeft weer aangetoond dat zijn leeftijd niet veel uitmaakt. In het vierde wereldbekerweekend van deze winter in Calgary dook hij op de 1.000 meter als enige onder de 1.07. Thomas Krol (1.07,16) won zilver, de Italiaan David Bosa (1.07,24) verbeterde zijn persoonlijk record voor brons.

De achttien jaar jonge Stolz toonde na wat mindere weken dit weekend in Calgary aan dat hij de topvorm weer te pakken heeft. Met 1.06,72 was hij ruim vier tienden sneller dan Krol. Vooral zijn slotronde van 25,5 na een eerste volle ronde van 24,7 was beangstigend.

Het was Stolz' derde medaille van dit weekend, na zilver op de 1.500 meter en zilver op de 500 meter, waar hij het wereldrecord junioren verbrak.

Krol 'op goede weg'

Direct na de uithaal van Stolz moest Krol het ijs op. Na zijn achtste plek van vorige week (1.07,70) toonde Krol aan dat hij terug is op zijn vertrouwde niveau - of dat niveau op zijn minst nadert. Zijn 1.07,16 was veel sneller dan vorige week. "Ik kijk vooral even naar mijzelf en concludeer dat ik op de goede weg omhoog zit", zei Krol na zijn race.

Bekijk hier de reactie van Thomas Krol:

Krol kijkt liever even naar zichzelf en niet naar Stolz: 'Zit op goede weg omhoog'

Toen Hein Otterspeer de baan op stapte voor de laatste rit wist hij dat er een grote opgave lag. Vorige week troefde hij nog de Canadese kanonnen met enkele honderdsten af, maar Otterspeer was nog nooit zo snel als Stolz twee ritten eerder had gereden. Zijn valse start hielp niet mee, maar toch reed Otterspeer 1.07,42, de vierde tijd.

Als Kjeld Nuis overigens had meegereden in de A-groep, dan was hij net achter Otterspeer geëindigd. Zijn 1.07,45 was eerder op de dag goed voor de winst in de B-groep.

Waar de Amerikanen Stolz hebben, heeft Nederland het 20-jarige talent Joep Wennemars. Vorige week reed hij met een persoonlijk record van 1.08,07 naar plek twaalf, zondag ging het in een zijn rit tegen de lastige tegenstander Laurent Dubreuil, die razendsnel start, iets minder. Zijn 1.08,42 leverde hem plek achttien op. Iets sneller dan het persoonlijk record (1.08,43) dat Louis Hollaar in de B-groep reed.

Swings wint massastart in Calgary, bijrol voor Bergsma

Het tweede wereldbekerweekend in Calgary sloot af met de massastart voor mannen, waar Bart Swings er met het goud vandoor ging. De enige Nederlander in de finale was Jorrit Bergsma, die in zijn eentje moest opboksen tegen de andere landen omdat Bart Hoolwerf niet door de halve finales was gekomen.

Hoolwerf was niet helemaal fit, bleek achteraf. Een pijnlijke kies zat hem dwars. Bergsma eindigde op de massastart als veertiende.

Zonder Hoolwerf moest Bergsma een andere tactiek bedenken. Na enkele halve versnellingen in de beginfase, speldenprikjes om te kijken wie met hem mee zouden springen in een ontsnapping, verstopte hij zich in de buik van het peloton. Wegkomen was moeilijk, want het tempo bleef hoog.

Bekijk hier de reactie van Jorrit Bergsma:

Bergsma zag weinig aanvalskansen op massastart: 'Met twee kun je spel beter spelen'

Op bijna twee rondes voor het einde ging Bergsma nogmaals. Zijn lange sprint na een harde wedstrijd leek te slagen, maar toen de bel klonk, kwam olympisch kampioen Swings hem voorbij gesneld.

In de laatste bocht ging het nog even mis omdat Lee Seung-Hoon Swings binnendoor probeerde te verrassen. De Zuid-Koreaan ging onderuit en nam in zijn val de Italiaan Andrea Giovannini mee. Daardoor konden de Canadezen Connor Howe en de verbijsterde Hayden Mayeur het zilver en brons ophalen. En zo eindigde twee weken schaatsen in Canada met een klein thuissucces.

World Cups terug in februari

Het wereldbekerschaatsen voor 2022 zit erop. In het nieuwe jaar gaan de world cups verder. In het weekend van 10 tot 12 februari komen de schaatsers weer bijeen, in het Poolse Tomaszów Mazowiecki.

Overigens wordt er na Kerst alweer geschaatst. Op 27 en 28 december zijn in Heerenveen de NK Allround en de NK Sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl