NOS SchaatsenAangepast

Otterspeer troeft op 1.000 meter Canadese raketten af op thuisbaan Calgary

Otterspeer troeft alles en iedereen af en wint de 1.000 meter in Calgary

Het was zo'n race voor Hein Otterspeer waarin alles even klopte. De 34-jarige Otterspeer won in het derde wereldbekerweekend in Calgary de 1.000 meter. Het scheelde vrijwel niks met de Canadezen Laurent Dubreuil en Antoine Gélinas-Beaulieu, die zilver en brons wonnen.

Met nog drie ritten te gaan, zette Otterspeer de snelste tijd neer. Na een nette start van 16,48 kruiste hij met karakteristieke lange, brede slagen over zijn tegenstander heen en trok dat door naar 1.07,28. Even later leek het erop dat de winnaar van de 500 meter Dubreuil met een raketopening van 16,05 Otterspeer van plek één ging stoten.

Maar Dubreuil kwam met 1.07,30 tweehonderdste tekort voor de winst. Landgenoot Gélinas-Beaulieu was nog eens tweehonderdste langzamer en finishte na 1.07,32.

Otterspeer loerde op podium

"Ik start elke wedstrijd om te winnen, maar de afgelopen twee wereldbekerwedstrijden waren niet je-van-het", zegt Otterspeer, die in Stavanger en Heerenveen als zesde en achtste eindigde. "Maar ik ben het podium nooit uit het zicht verloren. Als ik start, heb ik gewoon kans om te winnen."

"De lenigheid is er, de kracht is er en met de souplesse begint het er een beetje op te lijken. Als ik die drie voor elkaar heb, gaat het gewoon hard."

Otterspeer: 'Als ik de kracht, lenigheid en souplesse heb, gaat het gewoon hard'

Nadat Otterspeer had gereden moest Joep Wennemars, drie weken geleden in Heerenveen nog verrassend tweede achter Ning Zhongyan (vandaag twaalfde), nog komen. Maar in een direct duel met Thomas Krol verloor de 20-jarige Wennemars. Zijn 1.08,07 was wel weer een persoonlijk record, maar niet sneller dan Krols 1.07,70.

Verbij eerste rit

In de eerste rit van de dag reed Kai Verbij een tijd waarvan op dat moment moeilijk te zeggen was wat het waard was. Zijn zevende plek na 1.07,63, een tijd die Verbij als hij in goede vorm is ook in Heerenveen kan rijden, was gezien zijn met blessures gevulde voorseizoen prima.

De KNSB wees Verbij nu hij hersteld is van een liesblessure speciaal aan voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Wellicht dat het volgende week bij het vierde wereldbekerweekend, ook in Calgary, nog harder kan.

Italiaan Giovannini wint massastart, Hoolwerf kansloos na val

Het derde wereldbekerweekend van deze winter werd afgesloten met de massastart. Daarin waren zoals gebruikelijk alle ogen gericht op de Belgische olympisch kampioen Bart Swings en de Nederlander Bart Hoolwerf, die goud won in Heerenveen en brons in Stavanger.

Laten die twee mannen nou zondag niet meedoen voor de winst. De Nieuw-Zeelander Peter Michael zag een vroege vlucht wel zitten en sloeg een behoorlijk gat met de rest. In het pelotonnetje dat overbleef, keek iedereen naar Swings. Of hij het gat naar Michael even wilde dichtrijden. Dat deed de Belg niet, tot nervositeit van de rest.

Kleine aanvallen volgden, maar het gat naar Michael dichtrijden bleek niet eenvoudig omdat hij onverstoord bleef doorrijden. Tot Michael anderhalf rondje voor het einde wegens totale uitputting simpelweg stopte met afzetten.

Val Hoolwerf

Andrea Giovannini was intussen op sluwe wijze weggesprongen bij onder anderen Swings en Hoolwerf. De Italiaan reed naar Michael toe, haalde hem in, liet hem staan en kwam op tientallen meters van de finish al juichend overeind. Zijn vijfde zege op de massastart in zijn carrière.

Hoolwerf eindigde buiten de toptien. Achteraf bleek: door een val bij het ingaan van de laatste ronde. Een val die de Canadese regie overigens volledig miste.

Hoolwerf gaat onderuit op massastart en baalt: 'Gewoon zuur, zonde'

In Hoolwerfs halvefinaleheat ging het ook allemaal niet vanzelf. In een chaotische rit, waarbij de lokale regie de finish volledig miste, eindigde Hoolwerf als zesde en dat leverde hem ternauwernood een vereiste achtste plek op.

De Canadese regie was in de tweede halve finale overigens nog steeds van slag, waardoor pas ver na de finish duidelijk werd dat Louis Hollaar zich met een negende plaats niet had geplaatst voor de finale.

Vrijdag krijgt iedereen een herkansing, als op dezelfde baan in Calgary de schaatsers het ijs betreden voor het vierde wereldbekerweekend van deze winter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl