Roest mist kans op nationaal record op 5.000 meter, knullige diskwalificatie Bloemen
Patrick Roest deed zaterdagavond een onvervalste aanval op het Nederlands record op de vijf kilometer. Zijn poging was dapper, maar slaagde niet. Met 6.05,60 bleef hij ruim twee seconden boven de haast oeroude toptijd van Sven Kramer. De tijd in Calgary leverde Roest wel zijn derde goud op rij in de wereldbeker op.
Beau Snellink, dit jaar voor het eerst actief in de wereldbeker op de vijf kilometer, pakte met een persoonlijk record zilver. Het brons ging naar de Italiaan Davide Ghiotto.
Roest vertrok in een direct duel met zijn grootste bedreiger dit seizoen Sander Eitrem op het schema van het Nederlands record, dat Kramer in november 2007 reed. Roests eerste volle ronde van 27,8 was veelbelovend, zijn rondjes van net onder de 29 seconden ook.
Maar toen Roest na ruim vier minuten racen zijn eerste rondje net boven de 29 seconden klokte, moest hij de 6.03,32 van Kramer definitief uit zijn hoofd zetten. Roest droomt van het wereldrecord van Nils van der Poel. De inmiddels gestopte Zweedse stayer reed in december 2021 6.01,56 op de hooglandbaan van Salt Lake City. Twaalf rondjes hoog en laag in de 28 seconden.
PR voor kritische Snellink
De 21-jarige Snellink maakte indruk met een ijzersterke rit vol rondjes van net onder de 29 seconden. In de laatste ronden hield hij dat pittige tempo niet vol, begon negenentwintigers en later dertigers te rijden. Het leverde hem wel een nieuw persoonlijk record op van 6.09,58.
Snellink was vanzelfsprekend blij met zijn zilveren medaille, maar in het interview na zijn rit uitte de jongeling vooral zijn ongenoegen over de gang van zaken rond de ploegenachtervolging. Snellink werd vrijdag met de onervaren rijders Kars Jansman en Louis Hollaar slechts zesde.
Snellink maakte van zijn hart geen moordkuil en vroeg zich af waarom sommige Nederlandse rijders zich hadden afgemeld voor het onderdeel, terwijl andere landen wel met de sterkste opstelling konden rijden, daags voor de vijf kilometer. Hij wilde geen namen noemen, maar Snellink doelde daarbij onder anderen op Marcel Bosker.
Bekijk hieronder de reactie van Snellink:
Na brons bij de wereldbekerstart in Stavanger, net geen podiumplek in Thialf en nu het zilver, meldde de jonge Snellink zich wel voor de derde keer op rij bij de top op de vijf kilometer.
In die top verwacht men tegenwoordig ook de Noorse revelatie van dit seizoen Eitrem, maar zijn 6.11,54 was slechts goed voor de vierde plek.
Wereldrecord junioren
De andere Noorse wonderboy maakte wel indruk. De jongste telg uit de Noorse ploeg, de 18-jarige Sigurd Henriksen, toonde aan dat grote namen als Roest en Eitrem voor hem moeten oppassen. In Calgary verbeterde Henriksen zijn eigen wereldrecord bij de junioren. Met 6.13,84 dook hij bijna vier seconden onder zijn oude persoonlijk record.
De Noren hebben nog een stayer voor de toekomst: de 22-jarige Hallgeir Engebraten. Maar die meldde zich kort voor de start van de vijf kilometer af. Daardoor moest Marcel Bosker de twaalf rondes in zijn eentje rijden. Boskers race-opbouw was netjes, maar hij leek zichzelf ook niet te willen (of kunnen) uitputten. Zijn 6.20,48 leverde een negende plek op.
Even daarvoor was Kars Jansman in zijn rit verslagen door de Belg Bart Swings, maar hij stelde wel zijn persoonlijk record scherp tot 6.15,15. Jansman startte met rondjes onder de 29 seconden en reed een stabiel oplopend schema.
Bloemen gediskwalificeerd
De schlemiel van de avond was Ted-Jan Bloemen. De Nederlander die uitkomt voor Canada werd onlangs opnieuw vader en maakte op zijn thuisbaan in Calgary zijn wereldbekerdebuut dit seizoen. Met een wildcard werd hij toegelaten tot de wedstrijd, maar hij schaatste geen meter. Na twee valse starts werd Bloemen gediskwalificeerd.
"Dit is wel even een dreun", reageerde Bloemen. "Het is pijnlijk. Ik maakte een kleine beweging, maar ik denk niet genoeg voor een valse start. Hoe stil kun je staan? Ik snap echt niet dat dit een valse start was."
Bloemen was ingedeeld in de eerste rit, direct na een dweilpauze, en maakte in eerste instantie bewust een valse start. "Het schema zit zo in elkaar, dat er best wel weinig tijd is om het ijs te laten drogen. Ik wilde voor mezelf de beste omstandigheden creëren. Dus zo veel mogelijk tijdrekken. Dat dit gebeurt bij de tweede start, kun je natuurlijk niet voorspellen."
"We gaan ons best doen om er protest tegen aan te tekenen. Wie weet geven ze ons nog een kans in de B-groep. Dat is de laatste strohalm."
Bloemen liet wegens de recente geboorte van zijn kind de wereldbekers in Europa, in Stavanger en Heerenveen schieten. "Het doet ontzettend veel pijn, want dit was dé race. Ik heb de eerste twee wereldbekers gemist en alles op deze wedstrijden gezet, om hier de vijf en de tien kilometer te rijden. Nu krijg ik die kans niet en wordt het heel moeilijk om mee te doen op het WK."
Morgen gaat het derde wereldbekerweekend van dit seizoen verder met de 1.000 meter en massastart voor de mannen en de vrouwen.
Bekijk hieronder de rest van het programma van de wereldbekerwedstrijden in Canada: